NOGOMET

Najtrofejniji evropski klub zabilježio najveći minus u posljednja dva prijelazna roka

Objavljeni skoro nestvarni podaci

Iznenađujući podaci za Real Madrid. AFP

J.A. / Avaz Sport

12.2.2020

Fudbalski klub Čelzi ostvario je najveću finansijsku dobit u posljednja dva prijelazna roka, rezultat je istaživanja koje je provela istraživačka grupa u okviru Međunarodnog centra za sportske studije (CIES).

Londonski klub je u posljednja dva prijelazna roka u plusu od čak 205 miliona eura, a "Plavci" su prodajom igrača zaradili 250 miliona eura, dok su na kupovinu potrošili 45 miliona eura.

Na drugom mjestu je portugalska Benfika sa plusom od 166 miliona eura, treći je Ajaks, koji je zaradio 137 miliona eura, a slijede ga lisabonski Sporting (92 miliona), Salcburg (72), Lil (69), Hofenhajm (69).

Na 12. poziciji našao se zagrebački Dinamo, koji, kad se podvuče crta nakon prodaje i kupovine igrača, ima plus od 46 miliona eura.

Dinamo na solidnoj poziciji. Arhiv

Najveći minus zabilježio je najtrofejniji evropski klub Real Madrid, koji je iz posljednja dva roka izašao sa minusom od 181 miliona eura.

Drugo mjesto drži Aston vila, koja je na kupovinu pojačanja potrošila 172 miliona eura, a zaradila svega tri miliona eura pa je u minusu od 169 miliona eura.

Na trećoj poziciji je Barcelona, koja ima minus od 166 miliona eura, četvrti je Mančester junajted sa minusom od 151 miliona eura, dok top 5 zatvara Totenhem sa minusom od 141 miliona eura.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.