ŠPANIJA

Potencijalni haos u La Ligi - Atletiko pobijedio prvaka Evrope pa ostaje bez Lige prvaka

Također, kontroverzu bi izazvala i odluka da Kup kralja ne bi dobio šampiona, a u finalu su Atletik Bilbao, koji na titulu čeka još od 1984.

Vanda Metropolitano. Ilustracija

Avaz.ba

14.3.2020

Baš kao i Premijer liga i Bundesliga, i u Španiji razmatraju mogućnost da u slučaju da koronavirus izazove haos kao u Italiji, sezona bude završena sada.

U tom slučaju, šampion bi bila ekipa koja je trenutno prva na tabeli, a to je - Barcelona, koja je preskočila Real Madrid poslije poraza od Betisa u Sevilji u posljednjem odigranom kolu! Barca ima 58 bodova, a Real Madrid 56, zanimljivo, "kraljevski klub'' je prije dva kola pobijedio katalonski i samo sedam dana bio lider.

Ukoliko Barcelona osvoji titulu, to bi za početak bilo prvo što bi izazvalo gomilu kontroverzi, pošto je do kraja ostalo još 11 kola. No, Madriđani već sada podsjećaju da Barca ove sezone ne samo da nije uspela pobijediti Real Madrid, već nije uspjela ni da postigne pogodak u oba El klasika (0:0, 2:0).

Drugi problem bi bio taj što bi onda Atletiko Madrid ostao bez Lige šampiona, pošto je petoplasirani na tabeli! U Ligu šampiona bi onda išli Sevilja, Real Sosijedad i Real Madrid, dok bi Atletiko sa Hetafeom išao u Evropsku ligu.  

Ispadanja ne bi bilo, već bi prvi put poslije sezone 1996./1997. u La Ligi učestvovale 22 ekipe, odnosno još bi ušli Kadiz i Saragosa, kao dvije prvoplasirane ekipe iz Segunde. Onda bi naredne sezone umjesto tri, ispalo pet ekipa, kako bi se format vratio na 20 ekipa od sezone 2021./2022.

I dalje postoji opcija kao i za sve najjače lige, da se igraju do juna, ako EP bude odložen za 2021. godinu, što u ovom trenutku djeluje kao najpravednija opcija.

Također, kontroverzu bi izazvala i odluka da Kup kralja ne bi dobio šampiona, a u finalu su Atletik Bilbao, koji na titulu čeka još od 1984. godine, i Real Sosijedad.

"Marca" piše da bi odluke o dodjeli titule Barceloni te otkazivanja finala Kupa kralja izazvalo opću pometnju i nezadovoljstvo u klubovima...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.