AFERE

Novi haos u ltaliji: Gazde klubova vrše pritisak na fudbalere da počnu trenirati uprkos koronavirusu

Jednoglasan je zaključak da se rad ne nastavlja dok se ne poboljša situacija

Sezona se neće nastaviti najmanje do sredine aprila. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

14.3.2020

Fudbalski ljekari i Udruženje igrača zaprijetili su štrajkom ukoliko rukovodstva klubova italijanske Serije A budu na njih vršila pritisak da nastave s treninzima tokom pandemije koronavirusa.

"Football Italia" prenosi da je tokom sastanka Serije A došlo do verbalnog obračuna između predsjednika Lacija Klaudija Lotita (Claudio Lotito) i šefa Juventusa Andree Anjelija (Agnelli) o tome na koliko treba biti prekinut trenažni proces u ekipama.

Fudbalsko prvenstvo Italije je prekinuto 9. marta, a Juventus i Lacio su najveći rivali u borbi za titulu.

- Ljekari jednoglasno savjetuju da se treninzi ne nastavljaju dok se ne poboljša situacija. Ukoliko se treninzi nastave, mi ćemo podnijeti ostavke - navodi se u zajedničkom saopćenju ljekara, koji su objavili da će obustaviti sve aktivnosti najmanje do 21. marta.

Već devetorica igrača iz klubova Serije A (Juventus, Sampdorija, Fiorentina) bili su pozitivni na koronavirus, kao i pojedini članovi osoblja. Ljekar Lacija Ivo Pulćini (Pulcini) rekao je da su neke njegove kolege otkrile da su gazde klubova na njih vršili pritisak da nastave treninge.

Oglasilo se i Italijansko udruženje igrača (AIC) nakon pritiska da se vrate treninizma iduće sedmice.

- Neki klubovi se ponašaju nepristojno, nastavljajući pozivati igrače da sudjeluju u treninzima u malim grupama ili samo da im mjere temperaturu. Ako klubovi u Italiji igrače prisiljavaju da napuste domove samo zbog nečega što se lako može provjeriti telefonom, onda je to sramotno neodgovoran čin.

Klubovi moraju objasniti koja je svrha treninga vrhunskih sportaša kada se predviđa da se takmičenje neće nastaviti barem do sredine aprila! To znači da žive na drugoj planeti - navodi se u saopćenju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.