EKSKLUZIVNO

Bekim Dino Pašalić iz Barcelone za „Avaz“: Pjanić i Mesi od jeseni u istom dresu?

Sjećam se još kad je Luis Enrike rekao da mu se sviđa Mire. Još tada, 2018. godine, bio je na Barcinom radaru, kaže Pašalić

Mesi i Pjanić: Izvjesno je da će postati klupske kolege. Arhiv

Piše: G. Šumar / Avaz.ba

4.5.2020

Naš as iz Juventusa Miralem Pjanić u ozbiljnim je planovima trenera Barcelone Kikea Setijena (Quique Setien) za narednu sezonu. Mediji u Španiji tvrde da su već počeli pregovori te da su Katalonci ozbiljno “zagrizli”. Tim povodom kontaktirali smo bh. menadžera Bekima Dinu Pašalića, koji već tridesetak godina živi u Barceloni.


Zamjena igrača

- Pjanić je još prije Svjetskog prvenstva 2014. godine, iz Rome, trebao doći u Barcelonu. Taj transfer sam radio ja, ali je tada njegov otac Fahrudin odlučio da ipak produži ugovor s Romom. A sada to radi Fali Ramadani - otkriva Pašalić za „Dnevni avaz“ i dodaje: 

- Vidjet ćemo šta će na kraju biti... Jer, ovdje se ne zna ni kada će se nastaviti prvenstvo, ni hoće li se uopće lopta ponovo zakotrljati ove sezone. Uglavnom, sve su još špekulacije.

U razgovoru s Pašalićem saznali smo da se Pjanić, kako kaže, sviđao Barceloni još dok je igrao u Mecu.

- To je bilo kada je imao 18 godina, a sada mu je 30... Sjećam se još kad je Luis Enrike rekao da mu se sviđa Pjanić. Još tada, 2008. godine, bio je na Barcinom radaru, ali je njegov otac Fahrudin stopirao transfer - otkriva Pašalić, koji smatra da je naš as već tada trebao doći u Barcu.


Pašalić. Avaz

Enrike je, podsjetimo, od 2008. do 2011. godine bio trener B-tima Barcelone.

- A šta će sad biti, odnosno ove zamjene igrača što se spominju, ne zna niko, niti može pretpostaviti. Teško je sve to uklopiti i(li) raspetljati, posebno u ovoj složenoj situaciji. Uglavnom, Brazilac Artur neće da ide iz Barcelone... Ali, ponavljam, činjenica je da je Pjanić i sa 18 godina mogao doći u Barcu - naglašava bh. menadžer sa španskom adresom te naglašava da je te 2008. godine na klupi Barce Franka Rajkarda (Rijkaard) naslijedio Pepe Gvardiola (Guardiola).

Inače, španski klubovi čekaju odluku državne vlade kako bi vidjeli šta i kako dalje.

- Poslije toga konačnu odluku donijet će Udruženje prvoligaša i Savez... Mislim da će se liga nastaviti krajem juna, a da će se završiti krajem jula. To je najrealnije. Prvenstvo će se igrati subota – srijeda - prenosi Pašalić.


Borba s koronom

Osvrnuo se i na stanje s pandemijom u Španiji, koje je katastrofalno, prema njegovoj ocjeni.  

- Supruga mi je ljekar i preboljela je koronu. Inače, ovdje je bilo zaraženo više od 30 hiljada zdravstvenih radnika... – rekao je Pašalić i dodao:

- Jer, na početku korona-krize ovdje zdravstveni radnici nisu imali skoro nikakvu zaštitnu opremu. Na odijela su oblačili ili stavljali one crne vreće od smeća, ako mi vjerujete. Znate one crne vreće, pa probiju rukave... Eto kakva je bila njihova opremljenost. Kao da smo u Africi. Maske i zaštitna oprema doktora i medicinskih radnika u BiH su „Armani“ za španske...G. ŠUMAR

Produžio agoniju

Neizbježna tema s ovim Zeničaninom je NK Čelik. 

- Turci ne znaju voditi klubove u svojoj državi, a kamoli van nje. A druga stvar, taj čovjek i kada je preuzeo Čelik, dugovi su bili ogromni. On je samo produžio agoniju. Čelik treba, bar prema meni, krenuti od nule, s vlastitom djecom, pa gdje završi. Ne možeš ti trošiti 2.000 KM, a zarađivati 500 KM. To nigdje ne vodi. Također, ako je istina ovo što čitam - mislim na godišnje ugovore igrača, pa toliko novca nemaju igrači u pola francuske druge lige. Jednostavno, treba postaviti stvari na zdrave noge, jer inače nema ništa od toga - za kraj je rekao Pašalić, koji je prošao omladinsku školu Čelika i kucao na vrata prvog tima.


Paratiči priznao pregovore

Direktor Juventusa Fabio Paratiči (Paratici) jučer je priznao da su u toku pregovori s Barcelonom o transferu Pjanića. 

- Razmjene s Barcelonom kao što je Arthur-Pjanić? Razgovarali smo s Barcelonom, ali i s nekoliko drugih vrhunskih klubova. Ovo ljeto će, što se transfera tiče, biti jedinstveno. Postoje ideje, bit će razmjena i novosti u transferima - priznao je jučer Paratiči u razgovoru za Sky Sport.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.