HRVATSKA

Šuker: Svaki korak povratka nogometu pažljivo planiramo

Povratak treninzima je bio važan prvi korak, a sada pažljivo idemo dalje

Šuker: Naš je trenutni cilj učiniti sve što možemo da uspješno završimo HT Prvu ligu. Arhiv

Piše: Avaz.ba

4.5.2020

Uoči ovosedmične sjednice Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik HNS-a Davor Šuker potvrdio je predanost Ligi 10 kao najboljem modelu za najviši stepen takmičenja u Hrvatskoj.  Kao rezultat neizvjesnosti koju je u evropski, pa tako i hrvatski nogomet, donijela pandemija novog koronavirusa, puno se govori, piše i razmatra o različitim prilagodbama takmičenja u novim okolnostima, uključujući proširenje HT Prve lige. Međutim, Šuker otklanja takvu mogućnost: 

Liga 10 se pokazala kao pun pogodak i ostat ćemo vjerni tom formatu u budućnosti. Hrvatska je svjetski viceprvak, imamo dva predstavnika u Ligi prvaka, mladi igrači se dobro razvijaju, praktički u svakom kolu imamo barem jedan derbi i nema razloga da proširujemo ligu i razvodnjavamo kvalitetu. Moramo razmišljati o budućnosti našeg nogometa, o EP-u 2024., o SP-u 2026., a Liga 10 je najbolji put. Uostalom, proširivanje lige nije opcija ni u drugim zemljama. Protočnost između liga sastavni je dio evropskog modela sporta i to moramo čuvati, rekao je Šuker za zvaničnu stranicu HNS-a, te dodao: 

- Naš je trenutni cilj učiniti sve što možemo da uspješno završimo HT Prvu ligu. Želimo to iz sportskih razloga, ali i zato što želimo poslati poruku ohrabrenja hrvatskoj javnosti - povratak nogometa sigurno bi bio sjajan znak da smo se vratili 'normalnom' životu. Zdravlje svih aktera nam je na prvom mjestu i stoga blisko surađujemo sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske te svaki korak povratka nogometu pažljivo planiramo upravo sukladno preporukama Štaba i Vlade Republike Hrvatske. Povratak treninzima je bio važan prvi korak, a sada pažljivo idemo dalje, poštujući sve smjernice struke kojoj zahvaljujem na velikom doprinosu u uspješnoj hrvatskoj borbi s koronavirusom do sada - naglasio je Šuker.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.