ARGENTINA

Maradona danas u samoizolaciji slavi 60. rođendan: Lopta se ne može zaprljati

Najveći mi je ponos što sam ljude usrećio kroz fudbal

Maradona: Mesi i Ronaldo trenutno su iznad svih ostalih igrača. Arhiva

G. Š.

30.10.2020

Ako ne najbolji, onda sigurno jedan od najboljih fudbalera svih vremena Argentinac Dijego Armando Maradona, danas slavi 60. rođendan.  Iako je bio poznat po, najblaže rečeno, uživanju u životu, Maradona će rođendan proslaviti skromnije nego u prošlosti, a svi mu žele samo jednu želju, a to je zdravlje. 



Pele uvijek drugi najbolji

Maradona je trenutno u samoizolaciji, jer je njegov tjelohranitelj bio pozitivan na koronavirus. Nažalost, on je jedan od najugroženijih po svim kriterijima. Preživio je dva srčana udara i prebolio hepatitis, imao je problema s prekomjernom težinom, bio je u klinikama za odvikavanje od alkohola, droga...

- Najveći mi je ponos što sam ljude usrećio kroz fudbal. Osjećam da sam pružio zadovoljstvo i zabavu onima koji su me gledali na stadionima ili na televiziji, rekao je Maradona.

Bez obzira na Lea Mesija (Lionel Mess) i Kristijana Ronalda (Cristiano), pitanje ko je najbolji po mnogima je samo jedno - Maradona ili Pele?

- Za mene će Pele uvijek ostati drugi najbolji, odmah iza Maradone. Pa on čak ni u Brazilu nije proglašen najboljim sporistom, Airton Sena je bio ispred njega. Dakle, bilo da se radi o najboljem fudbaleru ili najboljem sportisti u Brazilu, Pele će uvijek biti drugi - rekao je Maradona te dodao:

- Mesi i Ronaldo trenutno su iznad svih ostalih igrača. Niko nije u stanju učiniti pola onoga što oni mogu

Osmo dijete

Maradona je rođen 30. oktobra 1960. u Lanusu kao peto od osmero djece, ali je odrastao u Vilja Fioritu, siromašnom dijelu Buenos Ajresa.

- Kiša je padala više iznutra nego izvana, rekao je Maradona jednom prilikom o svom prvom domu.

U tri sobe, bez tekuće vode, stanovala je cijela porodica: Dijego senior i Tota, Dijego mlađi, njegove četiri starije sestre i tri mlađe braće i sestara. Brzo je nadmašio lokalno okruženje, sa 15 je već igrao za Argentinos juniors, sa 16 je debitirao u dresu "Gaučosa", a sa 19 je prvi put bio najbolji igrač Južne Amerike.

Nakon pet godina u Argentinosima, 1981. se preselio u Boka juniors. Iako su Bokini obožavatelji željeli da zauvijek ostane, već nakon jedne sezone je otišao u Barcelonu, a zatim u Napoli gdje je osvojio dva naslova prvaka Italije i imao status božanstva. Igrao je i za Sevilju, Njuels, a karijeru je završio kod kuće, u Boki.

Trenersku karijeru je započeo u Tekstil Mandiju, zatim je kratko vodio Rasing, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine. Trenirao je i Al-Vasl, Deportivo Riestru, Fudžairu, Dorados de Sinaloa, a trenutno je za kormilom Gimnasije La Plate. Međutim, kao trener bio je mnogo manje uspješan, čak neuspješan.

Jedan od najvećih fudbalera koje je svijet ikad vidio, pretrpio je i bezbroj neuspjeha i skandala tokom godina koji su prijetili da će zauvijek okaljati njegovo nasljeđe. No, kao što je i sam Maradona izjavio, lopta se ne može zaprljati. Bez obzira na sve njegove incidente, ludorije, te probleme s alkoholom i drogom, on ostaje fascinantna figura, prenose Vesti.me.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.