141. GRADSKI DERBI

Bulend Biščević za "Avaz": Ne bih volio da bude neriješeno, odlučit će trenuci nepažnje i inspiracije

Legendarni Buki kao Željinog glavnog aduta vidi Semira Štilića

Bulend Biščević. ARHIV

Piše: A. V.

4.11.2020

Bivši kapiten i legenda Željezničara Bulend Biščević biranim riječima je govorio o ljutom rivalu Sarajevu uoči 141. vječitog derbija, koji se igra večeras od 18:30 sati na Koševu.

Bez obzira na fantastičnu formu i, kako kaže, dominaciju Sarajeva, popularni "Buki" se ipak nada pobjedi svog Želje.

 - Već sam to govorio. Treba biti realan. Sarajevo igra vrlo dobro, nije to slučaj samo u posljednje vrijeme, već zaista dominiraju neke dvije-tri godine. Međutim, ovo su utakmice od posebnog značaja. Bezvrijedno je pričati i trošiti riječi. To su utakmice koje su važnije od svih ostalih, pogotovo kada je ovakva situacija u pitanju, kada su obje ekipe na prvom i drugom mjestu, kada Želji pobjeda otvara put ka borbi za titulu. I Sarajevo bi pobjedom pobjeglo na određenu bodovnu zalihu. To su trenuci nepažnje, trenuci inspiracije određenih igrača, veće želje, većeg htijenja i nekog individualnog kvaliteta u datom trenutku – rekao je Biščević za "Avaz" i nastavio:

- Volio bih da se utakmica ne završi neriješeno, a normalno za čovjeka koji je veliki dio života proveo u Želji i koji je vezan za njega da očekujem pobjedu.

Tvrdi da i jedan i drugi tim imaju dosta kvalitetnih igrača koji bi mogli odlučiti utakmicu, a kod Željezničara je posebno izdvojio jednog, Semira Štilića.

- Ima tu niz dobrih igrača. Kada je u pitanju Željo, tu su Štilić, Alispahić, Bekrić, Lendrić, Juričić... Izdvojio bih ipak Štilića, koji je prepoznatljiv po svom udarcu i to su njegove najveće vrline. Što se tiče Sarajeva, tu ima veliki broj kvalitetnih igrača. Moram izdvojiti Rahmanovića i Tatara. Žao mi je što ne igra Ahmetović, jer bi to stvarno bio događaj - govori Biščević.

Utakmice bez publike nikada nije igrao. Smatra da će to biti hendikep za sve igrače, jer je derbi bez podrške navijača nezamisliv.

- Ja nikad nisam igrao takve utakmice, bez navijača. Sigurno da će taj segment užasno nedostajati, pogotovo kada je gradski derbi u pitanju. To je nešto što te nosi i što te diže iz mrtvih. Evo možemo vidjeti i evropske utakmice, to izgleda kao neki termin. Sigurno da navijači daju jedan poseban tok kada su derbi utakmice u pitanju.

Biščević je odigrao veliki broj derbija, ali jedan mu je ostao u posebnom sjećanju.

- Svaka utakmica je bitna na svoj način. Ali, u zadnje vrijeme nekako uvijek spominjem tu utakmicu u finalu Kupa BiH kada smo gore pobijedili sa 3:2. To je utakmica koja se pamti - završio je Biščević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.