NSBIH

Izvršni odbor zasjeda u utorak: Pokušat ćemo izabrati selektora do Nove godine

Smatram da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmisli o našim bivšim reprezentativcima, bez obzira na neko njihovo trenersko iskusto

Ko će naslijediti Bajevića i njegove saradnike?. Arhiva

Piše: G. Š.

20.11.2020

Sjednica Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj će biti otvorena selektorska križaljka zakazana je za utorak, 24. novembra.


- Pokušat ćemo imenovati selektora do Nove godine. Ipak, već u martu očekuju nas prve utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022... - saznajemo u razgovoru s visokopozicioniranim članom bh. fudbalske vlade, koji nije želio da otkrivamo njegovo ime.


- U utorak na sjednici bi trebali usvojiti neke kriterije, te osnove za razgovore s kandidatima. Naprimjer, visina plaće, šta je cilj, od plasmana na veliko takmičenje do podmlađivanja, te zadužiti nekoga da napravi spisak potencijalnih kandidata, odnosno obavi razgovore s njima.


Naš sagovornik ističe da je još (pre)rano izlaziti u javnost s imenima kandidata za novog selektora.


- Smatram da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmisli o našim bivšim reprezentativcima, bez obzira na neko njihovo trenersko iskustvo. Možda ne bi trebao biti prioritet ni minuli rad u klubu ili klubovima, jer je različito biti trener i selektor, odnosno trenirati klub i reprezentaciju. U reprezentaciji je sve manje vremena za pripreme, a prije utakmice je moguće napraviti samo jedan pravi trening prije utakmice. Najbolji primjer je Zlatko Dalić, selektor reprezentacije Hrvatske, koji je našao recept pravljenja atmosfere, jedinstva i pobjedničkog mentaliteta države, analizira naš izvor.


Podsjetimo, u utorak je na dnevnom redu fudbalske vlade samo jedna tačka: Izvještaj selektora Dušana Bajevića, kojem je istakao mandat...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.