TUZLA

Šećerbegović: Naš cilj je jasan i prezentiran je od prvog dana

Svima nama rođenim u Tuzli Sloboda jednostavno bude upisana u naš DNA, htjeli to mi ili ne

Šećerbegović: Sloboda je jednako Tuzla. Arhiva

G. Š.

30.11.2020

Na današnji dan prije 101 godinu osnovan je Fudbalski klub Sloboda Tuzla. Povod je idealan da se javnosti obrati Elmir Šećerbegović, predsjednik FK Sloboda. U periodu nakon 100. rođendana, Šećerbegović je preuzeo vodstvo kluba, te sa saradnicima okrenuo novi list u klupskoj historiji. 

- Svima nama rođenim u Tuzli Sloboda jednostavno bude upisana u naš DNA, htjeli to mi ili ne. Uvijek kada neko pita za koga navijaš kažeš Sloboda, zato što je tvoj klub i sinonim grada i onda izabereš neku ekipu iz Evrope, stariji bi birali neku ekipu iz drugih republika, za koju navijaš i pratiš. Što je zanimljivo, ne moraš čak biti ni na jednoj utakmici, opet nekako ime Sloboda ti nešto znači. Ovdje ne mislim prvenstveno samo na fudbal, nego i na sve ostale sportove koji nastupaju pod imenom Sloboda. Jednostavno, Sloboda je jednako Tuzla, objašnjava predsjednik FK Sloboda značaj Crveno – crnih za Grad, ali i cijelo ovo podneblje.

Generacije u temeljima luba

Ako se pogledaju klubovi iz regiona, nećete pronaći previše onih koji su „zagazili“ u drugi vijek postojanja. 

- Kada kažete 101 godina onda je to nešto na šta običan čovjek ne može ostati imun. Generacije i generacije su prošle kroz Slobodu, ali i generacije su odrastale uz nju bez da su bili direktno uključene. Zato, često griješimo kada samo pamtimo zadnje utakmice i sezone kao da je to jedino što ovaj Klub ima za ponuditi. Sloboda nije počela sa nama koji su trenutno u Klubu, niti će završiti sa nama. Sama pomisao na to je nepoštena prema armiji ljudi koji su bili dio Kluba u prethodnih 100 godina i svako je na svoj način dao doprinos da Sloboda i danas postoji i živi, poručuje Šećerbegović.

Od njegovog dolaska u klub, mnoge stvari su se pomjerile sa mjesta. Oko sebe je okupio mladu ekipu saradnika koji su odlučni da FK Sloboda u budućnosti bude stabilan i jak sportski kolektiv.

- Mi smo odlučili da ćemo na kraju svake godine izbaciti jedan pregledni izvještaj o tome šta je sve urađeno. Tako da ćemo i ovaj put poslije Nove godine prezentirati javnosti stvari koje su urađene u 2020. godini, kaže Šećerbegović, te nastavlja:

- Ono što mogu reći je to da je naš fokus bio na samom ustroju i organizaciji kluba, to jeste stvarima koje se ne vide golim okom i koje će tek u budućnosti da donose rezultate. Tako da taksativno nabrajanje stvari bi ipak ostavili za izvještaj. Također, sigurno postoje stvari koje smo trebali, a nismo uradili kao i stvari koje smo pogrešno procijenili, ali i dalje smatram da je sve bilo u dobroj namjeri da se Klub postavi na zdrave noge.


Plan „2+2“

Nova Uprava pred sobom ima detaljan cilj kako bi FK Sloboda trebao izgledati u budućnosti. 

- Naš cilj je jasan i prezentiran je od prvog dana. Ne samo na Izbornoj skupštini, nego i kasnije kroz istupe kroz medije smo se trudili da jasno prezentiramo našu viziju i strategiju. Ukratko, naš cilj je organizovati Klub da bude samoodrživ i postane platforma za razvoj igrača i svih ostalih učesnika. Kreirali smo plan „2 + 2“ i njega se držimo. On je u biti dvije godine finanijske konsolidacije uz promociju mladih igrača iz našeg omladinskog pogona. Nakon toga, dvije godine ćemo pokušati obezbijediti uslove da napravimo iskorak kakav ovaj Klub sa ovolikom tradicijom zaslužuje, ističe predsjednik FK Sloboda, te dodaje:

- Ono što treba napomenuti, a često se pogrešno intrepretira je riječ stabilizacija koja ni u kojem slučaju ne znači, kako je nažalost trenutno prihvaćeno - borba za goli život i opstanak. Smatramo da imamo dovoljno znanja i kapaciteta da imamo bitnu ulogu u svim takmičenjima. Prema tome, naše ambicije su uvijek bile da idemo prema vrhu!

FK Sloboda trenutno dobro stoji na premijerligaškoj tabeli. Na Tušnju stasava jedna nova generacija mladih fudbalera koji stiču iskustvo protiv mnogo iskusnijih protivnika. Pored rezultatskih uspjeha, Klub napreduje i na organizacionom planu. 

- Kada pričamo o trenutnoj situaciji u Klubu, možemo reći da smo zadovoljni. Ima naravno za uraditi još mnogo posla, ali treba uzeti da smo tek jednu godinu u Klubu i još smo na pola puta naše prve faze. Treba pogledati trenutnu finansijsku situaciju Kluba, bodovni saldo, broj mladih igrača iz našeg Omladinskog pogona u seniorskoj ekipi, uspjehe i organizaciju mlađih selekcija, samu percepciju Slobode kao osvježenja na fubalskoj sceni i onda donijeti zaključak da li idemo u pravom smjeru i da li je ovo ono na čemu insistiramo. Mi smatramo da prvi put imamo dugoročnu strategiju razvoja kompletnog Kluba (seniorske, omladinske, ženske selekcije) i da će to sigurno polučiti rezultate, ističe Šećerbegović, te podvlači:

- Samo organizacija Kluba je urađena na takav način da je sve sistematizovano, postavljene su procedure, način monitoringa i izvještavanja i jednostavno nakon dugo vremena zna se ko šta radi i ko za šta odgovara.


Na putu uspjeha

Kada se objektivno pogleda u kakvoj je situaciji Klub bio u prošlim vremenima, stvari danas izgledaju mnogo bolje. 

- Da li je trenutno situacija dobra, mi smatramo da je puno bolja nego što je bila. Čak i ako se uzme u obzir i COVID-19. Klub je bio pred gašenje ne tako davno. Dosta strukturnih stvari je odrađeno i dosta ih se još odrađuje. Dugovanja se tope. Naravno sve ovo može krenuti u pogrešnom smjeru iz više razloga: serijom loših rezultata ili smanjenjem finansijskog kapaciteta. COVID-19 je jednostavno pokosio naše finansijske planove ove godine, ali mislimo da smo i dalje napravili dosta pozitivnih koraka, tako da realno ne možemo biti nezadovoljni. I dalje smatramo da možemo izvesti Klub na put do uspjeha i da ćemo u planiranom periodu biti ono što Sloboda zaslužuje da bude, a to je borba za sam vrh tabele - zaključuje Elmir Šećerbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.