SELEKTORSKA KRIŽALJKA

Hoće li Spahić i Misimović uraditi najbolje za bh. fudbal

Sada ne smiju pogriješiti sa izborom selektora, rekao je Ćiro Blažević. Barbarez ili Musemić, analizira Prljača. Osim ili Musemić, predlaže Ćurić

Našoj reprezentaciji je sada potrebno neko jako, veliko fudbalsko ime. NSBiH

Piše: Goran Šumar

27.12.2020

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine sutra će, kako je to istaknuto iz kuće bh. fudbala, na posebnoj sjednici raspravljati o selektorskoj križaljci. Navodno, favoriti su Ivailo Petev (Ivaylo) i Sergej Barbarez, s tim što je prema posljednjim informacijama bugarski trener, koji je prijedlog fudbalskih radnika iz FSRS, u prednosti.

Pored Peteva i Barbareza, u konkurenciji su i Husref Musemić, Amar Osim, te Sergej Jakirović, koji bi sutra trebao biti imenovan za šefa stručnog štaba Zrinjskog...


Kvalitetan trener

- Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, koji su vodili pregovore - a vidim da i predlažu, poznaju sve kandidate. Pametni su, tako da vjerujem da će uraditi ono što je najbolje za bh. fudbal - rekao je legendarni Miroslav Ćiro Blažević (85) i dodao: 

- Ma, ne bih ja baš nešto puno ni ulazio u to. Kada je trebalo, Elvedinu Begiću nije bilo ni na kraj pameti da me konsultira i zašto sada da se miješam? Da su me pitali, vraga bi reprezentacija BiH bila u situaciji u kakvoj jeste. Sada ne smiju pogriješiti sa izborom selektora.

Bh. fudbalska javnost – navijači, priželjkuju imenovanje Barbareza.

- Sergej je zadužio bh. fudbal. Mogao bi biti utjecajan, autoritativan, ali treba mu pored pravi trener koji će znati napraviti trening i spremiti ekipu, i taktički i fizički - smatra Blažević.


Prljača: Favorizira Barbareza i Musemića. Arhiva

Nekadašni as kluba s Koševa i poznati fudbalski radnik Fahrudin Prljača (76) favorizira Barbareza i Musemića.

- S obzirom na trenutnu situaciju, našoj reprezentaciji je sada potrebno neko jako, veliko fudbalsko ime. Od kandidata koji se spominju možda su izboru najbliži Barbarez, koji nema trenersko iskustvo, te Musemić koji ima dobre reference i kao igrač i kao trener. Ipak, Husref je ostavio dubok trag u bh. fudbalu, rekao je Prljača, koji je bio član prve šampionske generacije FK Sarajevo (sezona1966/67).


Naši stručnjaci

Šef stručnog štaba nizozemskog Kapela Edin Ćurić (58), koji je najdublji trag u karijeri ostavio na Grbavici, ističe da svoj komentar daje kao navijač i poznavalac nogometnih kretanja u Evropi. 

- Kao trener ne smatram sebe kompetentnim da to komentiram. Postavljanjem stranca za selektora šalje se jako loša poruka domaćim trenerima koji mnogo investiraju u svoj rad i karijeru - rekao je Ćurić, te dodao:

- Postavljanje Barbareza, koji je bez ikakvog trenerskog iskustva bila bi više emotivna odluka vezana za njegove prijašnje zasluge. Ta odluka bi isto tako bila loša poruka za ostale trenere koji su kandidati, a sebe su uspješno ostvarili kao fudbalski stručnjaci. Prvenstveno mislim na Osima i Musemića, dok Jakirovića ima manje iskustva.


Ćurić: Drago mi je što je ponovo konkurirao Meša Baždarević. Arhiva

Ističe da je trend u svijetu da se treneri sa velikim nogometnim imenom odmah „gurne u vatru“, ali obično prije toga trenira makar omladince.

- Drago mi je što je ponovo konkurirao Meša Baždarević (Mehmed – op.a.), jer, vjerovatno, smatra da bi u narednom periodu uspio u vođenju reprezentacije. Sa tim bi bile razbijene i neke predrasude kod nas. U svakom slučaju, ko god bude novi selektor neka mu bude sretno i da nas odvede u Katar - zaključio je Ćurić

Ne treba nam stranac

Niko od naših sagovornika, kako današnjih, tako i prethodnih, od Mirsada Fazlagića, Fuada Muzurovića, Safeta Sušića, Faruka Hadžibegića, Slobodana Janjuša, Slaviše Vukičevića, Predraga Pašića... do Kemala Hafizovića, Merseda Kovačevića, Dževada Šećerbegovića, Envera Hadžiabdića, Avde Kalajdžića... nije za selektora stranca. 



Kalajdžić i Barbarez. Arhiva

- Nisam ni ja za stranca... Imamo mi naših kvalitetnih trenera koji su zaslužili šansu, pogotovo sada kada se, koliko znam, traži selektor za duži period - rekao je Prljača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.