KOMPILACIJA

Gdje su angažirani bh. nogometni stručnjaci u svijetu: Od Francuske do Šri Lanke

Jutros je odjeknula vijest da je Faruk Hadžibegić i pored sjajnih rezultata i plasmana u B ligu nacija, smijenjen sa selektorske klupe Crne Gore

Terzić i Hadžibegić. Avaz

Piše: F. Mutevelić

28.12.2020

Poznato je da bh. treneri peku zanat širom Evrope, jedni sa manje drugi opet sa više uspjeha. Često se u nogometu dešava da treneri, iako postignu dobre rezultate, ne ostanu na klupi te reprezentacije, što je mora se priznati pomalo nepravedno. Ali u nogometu je to postala praksa. 

Jutros je odjeknula vijest da je Faruk Hadžibegić i pored sjajnih rezultata i plasmana u B ligu nacija, smijenjen sa selektorske klupe Crne Gore. 



Faruk Hadžibegić, jutros dobio otkaz u Crnoj gori. Arhiv Avaza

Opet sa druge strane bh. terener Vahid Halilhodžić uspješno vodi selekciju Maroka. Nastupao je za selekciju Jugoslavije (15 puta) i postigao osam golova. Igrao je za Velež iz Mostara, Neretvu iz Metkovića, Nant, Paris Sen Žermen. Trenirao je razne klubove i reprezentacije od Francuske, Maroka, Turske, Obale Bjelokosti, Alžira, Hrvatske.

Blaž Baka Slišković aktuleni je trener Kitchee SC u Hong Kongu. 

Trenirao je klubove u Bosni i Hercegovini, Brotnjo, Posušje, Široki Brijeg i Zrinjski. Bio je izbornik reprezentacije BiH i bio nadomak plasmana na Svjetsdkog prvenstva 2006. godine. Igrao je sa velikim uspjehom za HNK Hajduk, kojeg je i trenirao u sezoni 2004. - 2005. Od 2005. - 2007. godine boravi u Zrinjskom, a treći put ga preuzima 2017. godine kada i osvaja naslov prvaka Premijer Lige.


Blaž Slišković. Avaz

Meho Kodro trenutno je trener u Losani (FC Stade Lausanne). Počeo je karijeru u Veležu, a za Jugoslovensku reperezentaciju odigrao je dvije utakmice. Ivica Osim je u njemu prepoznao rasnog golgetera. U sezoni 1995. - 1996. postaje prvi Bosanac i Hercegovac koji je zaigrao za slavnu Barcelonu. 2014./2015.trenirao je F.K. Sarajevo.

Vladimir Petković je počeo karijeru u Ilidžanskom Igmanu, a na Koševu u FK Sarajevu startao 1981.godine u generaciji Safeta Sušića. Nakon igračke karijere postaje trener u AC Bellizoni. U 2014.godini naslijedio je slavnog trenera Švicarske Otmara Hicfilda (Ottmar Hitzfeld), a momčad je preuzeo nakon SP u Brazilu 2014.godine.


Vladimir Petković, selektor Švicarske. Arhiv Avaza

Darije Kalezić nekadašnji igrač Veleža napustio je 2019. godine PSM Makassar iz Indonezije i preuzeo u Holandiji drugoligaš Mastriht. U holandiji je vec trenirao Rodu, drugi tim PSV-a i Graafschap.

Edin Ćurić trenutno je šef stručnog štaba nizozemskog Kapelea. Nogometnu karijeru započeo je u sezoni 1980/1981 pod vodstvom trenera Ivice Osima. Na Grbavici je ostao deset sezona. Odigrao je deset derbi utakmica protiv Sarajeva, u kojima je Željezničar pobijedio četiri puta, Sarajevo dva dok su četiri utakmice završene neriješenim ishodom. Treba istaći da je jednom nastupio za Yu reprezentaciju 1987.godine.

Amir Alagić bivši sportski direktor i trener Jedinstva iz Bihaća preuzeo je selekciju Šri Lanke. Potpisao je ugovor na dvije godine, dodatno će obavljati posao tehničkog direktora i sef je edukacije Saveza.

Edin Terzić rođen je u Njemačkoj otac mu je porijeklom iz Bosne i Hercegovine a majka iz Hrvatske. Trener je Borusije iz Dortmunda i ovo mu je prvi samostalni trenerski posao u karijeri.

Edin Terzić, trener Borusije Dortmund. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.