ENGLESKA

Kavani kažnjen iako nije htio nikoga uvrijediti

FA se oglasio

Kavani: Ostaje mu kazna. AGENCIJE

A. Vatreš

7.1.2021

Komisija Engleskog nogometnog saveza (FA) odlučila je kazniti napadača Mančester junajteda Edinsona Kavanija (Kavani) s tri utakmice zabrane nastupa iako je utvrdila kako Urugvajac u svojoj poruci poslanoj putem društvenih mreža nije želio nikoga uvrijediti.

Edinson Kavani je prošle sedmice kažnjen s tri utakmice zabrane nastupa i sa 100.000 funti jer je, nakon što je postigao pobjednički pogodak u sudijskoj nadoknadi u gostujućoj pobjedi protiv Southamptona (2:3), putem Instagrama poslao poruku svom prijatelju u kojoj ga je nazvao "negrito".

Iako su i urugvajski sveučilišni profesori stali u obranu Kavanija objašnjavajući kako se riječ "negrito" u toj zemlji koristi u pozitivnom kontekstu, FA je ipak odlučio kazniti Kavanija dodajući kako se, uzevši sve u obzir, radi o minimalnoj kazni prema Pravilu E3.1.

- Komisija je zadovoljna što je igrač u svom odgovoru napisao kako se radilo o privrženom uvažavanju njegovog prijatelja u Urugvaju i kako poruka nije imala namjeru biti rasistička ili uvredljiva kako za njegovog prijatelja tako i za bilo koga ko ga prati putem Instagrama. Takav zaključak poduprt je i sa svim dostupnim dokazima. No, za oslobađanje nije dovoljno dokazati kako igrač nije imao namjeru bilo koga uvrijediti, objavila je komisija FA koja je izrazila "iznenađenje time što u Junajtedu nisu više poradili s Kavanijem u vezi medijskih istupa kako bi bolje razumio kulturološke razlike, prenosi Hina.

Kavani je u Mančester junajted stigao u oktobru prošle godine iz PSG-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.