ENGLESKA

Vejn Runi završio karijeru, ostaje raditi kao trener

Klub mu se nalazi u zoni za ispadanje

Službeno završio karijeru. AGENCIJE

F. Mutevelić

15.1.2021

Vejn Runi (Wayne Rooney) je imenovan za trenera Derbi Kauntija, nakon što je u ovom klubu do sada radio kao privremeni trener i kao igrač. Ova promjena znači da se službeno oprostio od igračke karijere. 

On je ove sezone odigrao 11 utakmica za Derbi, i postigao jedan gol, a od kraja novembra je radio kao privremeni trener. Posljednji nastup kao igrač zabilježio je 25. novembra 2020. godine, kada je nosio kapitansku traku u porazu od Midlsbroa (0:3).

S njim će u stručnom štabu nastaviti raditi Lajam Rosenor (Liam Rosenior), Šej Given (Shay), i Džastin Voker (Justin Walker), dok će Stiv Meklaren (Steve McClaren) ostati na funkciji tehničkog direktora i savjetnika direktora iz Upravnog odbora. 

Runi je od imenovanja na mjesto privremenog trenera zabilježio tri pobjede, četiri remija i dva poraza u devet ligaških utakmica. Ekipa je pod njegovim vodstvom čak pet puta završila utakmicu bez primljenog gola.

To je ogroman napredak u odnosu na prvih 13 kola u kojima Runi nije vodio ekipu. Tada je Derbi zabilježio samo jednu pobjedu i tri remija, dok je u preostalih devet utakmica bio poražen. U svim tim susretima Derbi je samo jednom uspio završiti susret bez primljenog gola.

Runi je tokom impresivne igračke karijere igrao za Everton, Mančester Junajted , DC Junajted i Derbi Kaunti, dok je za Englesku upisao 120 nastupa i postigao 53 gola.

S Junajtedom je pet puta bio prvak Engleske, i po jednom prvak Evrope i svijeta. 

Na klupi Derbija čeka ga težak posao, jer se klub nalazi u zoni za ispadanje u Čempionšipu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.