SELEKTORSKA KRIŽALJKA

Danas ponovo zasjeda Izvršni odbor NSBiH: Ko će dići ruku za Peteva?

Za izbor Bugarina danas treba 11 glasova

Hoće li Izvršni odbor NSBiH danas donijeti konačnu odluku?. NSBiH

Piše: G. Šumar

21.1.2021

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas (14 sati) će ponovo raspravljati o selektorskoj križaljci, a prethodno će biti održan novi sastanak Komisija za izbor selektora NSBiH.


Način glasanja

No, nakon „odustajanja“ Sergeja Barbareza u igri je praktično ostao samo Bugarin Ivajlo Petev (Ivaylo), koji nema podršku javnosti, navijača, legendi i bivših asova našeg fudbala, bh. trenera... 

- Za izbor Peteva danas treba 11 glasova. Ako na sjednicu dođu svi predstavnici Fudbalskog saveza Republike Srpske, te predstavnici „H“ komponente, kako je to predstavljeno u Statutu NSBiH, onda su za konačan izbor neophodne još dvije ruke „B“ komponente. Ako nedostaje neko od delegata iz FSRS i „H“ komponente, onda za konačnu odluku treba više ruku predstavnika „B“ komponente, analizira naš izvor iz kuće bh. fudbala, te dodaje:

- Ako danas, naprimjer, ne bude kvoruma, onda u petak (sutra – op.a.) za konačnu odluku treba većina prisutnih s jednim glasom „B“ komponente.

S obzirom na to da su na prethodnoj sjednici Komisije za izbor selektora predstavnici FSRS (Vico Zeljković i Milorad Sofrenić), čiji je Petev ustvari i prijedlog, te „H“ komponente (Ivan Beus) bili za izbor Bugarina, a kako je tada naglašeno, zbog jedinstva im se pridružio i Irfan Durić (Elvedin Begić nije bio na sjednici), pokušali smo saznati kako će danas glasati delegati „B“ kompomente.

- Nisam za izbor Peteva, kategoričan je predsjednik NSBiH Elvedin Begić.

Navodno, isti stav ima i Muhamed Begagić, član Izvršnog odbora NSBiH iz Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona.

S druge strane, predstavnik Nogometnog saveza Srednjobosanskog kantona u bh. fudbalskoj vladi Midhet Sarajčić nam je rekao:

- Ja sam za onoga trenera za koga se usaglasimo i budu svi članovi Izvršnog odbora. Nisam u mogućnosti da šire razgovaramo o toj temi. Ženi mi je pet mjeseci od preseljenja na ahiret, pa sam na njenom mezaru. Nadam se da me shvatate - konstatira Sarajčić.

Hoće li Petev danas dobiti 11 glasova. Arhiva

Veliki kiks

Muhidin Raščić, predstavnik Fudbalskog saveza Bosanskopodrinjskog kantona Goražde u IO NSBiH, izjavio je da čeka konačnu odluku Komisije za izbor selektora. 

- Prvo se treba usaglasiti Komisija... Stav je da se ne razilazimo, da tako dobijemo većinu. Lično nisam za izbor Peteva. Međutim, ako se oko njegovog izbora usaglase svi, onda ćemo tako. Inače, ovdje je napravljen jedan veliki kiks zato što je Komisija izabrala Komisiju (Stručnu komisiju - Zvjezdan Misimović i Emir Spahić - op.a.). Sad se ne spominje ni Miske, ni Spaha, sve je ostalo na nama iz Izvršnog odbora - rekao je Raščić.

Podsjetimo, Misimović je predložio Ivajla Peteva i Marka Simonea (Marco), a Spahić legendarnog Barbareza.

- Mislim da bi predsjednici entitetskih saveza – Durić i Vico, zajedno s predsjednikom i potpredsjednicima NSBiH (Begić, Sofrenić i Beus), trebali zauzeti jedinstven stav i s njim doći na Izvršni odbor. Jer, ovo ne vodi nigdje, ako se budemo prepucavali. U tom slučaju može da trpi samo reprezentacija. Mart i start kvalifikacija su blizu, a još nemamo selektora - zaključio je Raščić.

U razgovoru s predsjednikom Nogometnog saveza Federacije BiH Durićem saznali smo da će čelnici Saveza danas pokušati doći do jedinstvenog stava.

- Pokušat ćemo se usaglasiti... To nam je obaveza, bezveze je da idemo u nekom drugom pravcu. Najlakše je nešto razbijati. Mislim da u nama ima i mudrosti i odgovornosti da se usaglasimo, te da svi zajedno izađemo sa jednim stavom, kakav god on bio u ovom trenutku, rekao je Durić, koji – kako je rekao, nije želio više širiti ovu temu.

Peštalić bez komentara

Tokom jučerašnjeg dana pokušali smo stupiti u kontak i s Nurdinom Peštalićem, članom Izvršnog odbora NSBiH iz Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona, ali nije odgovarao na naše pozive. Nismo dobili ni odgovor na našu poruku koja je prethodno pročitana... 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.