KVALIFIKACIJE ZA SP

Ukrajina uzela bod Francuskoj, Srbija nakon preokreta savladala Irsku

Odigrani mečevi prvog kola kvalifikacija za Mundijal u Kataru u grupama A, D, E, G i H

Detalj s meča u Parizu. AFP

Piše: A. M.

24.3.2021

Reprezentacija BiH remijem protiv Finske 2:2 otvorila je kvalifikacije za Mundijal u Kataru, a u drugom duelu grupe D, Ukrajina je napravila malo iznenađenje izborivši bod protiv aktuelnih svjetskih šampiona Francuza 1:1. Francuska je povela preko Antoana Grizmana (Antoine Griezmann) a u 57. minuti Presnel Kimpembe je zatresao sopstvenu mrežu za konačnih 1:1.

Prvi favorit grupe A, Portugal, došao je do očekivane pobjede protiv Azerbejdžana minimalnim rezultatom 1:0. Autogol Medvedeva u 36. minuti bio je jedini gol na meču i dokaz koliko će Azerbejdžan biti neugodan protivnik svima. U drugom meču ove grupe Srbija je Beogradu savladala Republiku Irsku 3:2.

U Grupi E odigrala su se dva preokreta. Velšani su dobro otvorili meč protiv Belgije i došli do vodstva, ali je Belgija uspjela preokrenuti do poluvremena i slaviti pobjedu 3:1. Drugi preokret priredila je Češka u Estoniji i to opet za poluvrijeme. Na kraju je bilo 2:6 za Čehe.

Crna Gora je u grupi G pobijedila Latviju u Rigi rezultatom 1:2, a igrač odluke je bio dvostruki strijelac Stevan Jovetić. U ostalim mečevima grupe, Turska je na svom terenu savladala Holandiju sa 4:2, dok je Norveška opravdala ulogu favorita protiv Gibraltara i kao gost slavila sa 0:3.

Slovenija je kvalifikacije u grupi H otvorila pobjedom protiv Hrvatske minimalnim rezultatom 1:0. 

Rusija je u gostima bila bolja od Malte 1:2, dok su jedini meč bez golova u Nikoziji odigrali Kipar i Slovačka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.