REPREZENTATIVCI

Darko Todorović iz Splita za "Avaz": Dolaskom u Hajduk napravio sam korak naprijed

Selektor je zaslužan za moje dobre igre, kaže Todorović

Todorović: Nemamo pravo na kiks. HNK HAJDUK SPLIT

Piše: Admir Vatreš

25.4.2021

U potrazi za većom minutažom, Darko Todorović (23) je prošlog ljeta iz Salzburga stigao na posudbu u Hajduk.

To se ispostavilo kao dobar potez, jer se desni bek bh. reprezentacije vremenom ustalio u startnoj postavi. Do sada je odigrao ukupno 19 utakmica, a upisao je i dvije asistencije.

Veoma sretan

- Mislim da sam dolaskom u Hajduk napravio dosta dobrih stvari. Zahvaljujući igrama u Hajduku, ustalio sam se i u prvih 11 reprezentacija. Situacija u Salzburgu nije bila nimalo laka, da sam tamo ostao, mislim, da ne bih mnogo igrao, a meni je bilo najbitnije da igram. Kada se ukazala prilika da dođem u Hajduk, bio sam veoma sretan, jer je to jedan od najvećih balkanskih klubova. Mislim da mi je ovo korak naprijed – rekao je Todorović na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Hajduk se bori za nastup u Evropi. Trenutno je peti na tabeli iza Rijeke i Gorice, a Todorović se nada najboljem.

- U drugoj polusezoni dosta utakmica smo pobijedili i priključili smo se u borbu za Evropu, iako je veoma teško, jer Rijeka i Gorica igraju dobro. Mi tražimo svoju šansu, borimo se iz utakmice u utakmicu da osvojimo što više bodova i nadam se da ćemo se na kraju radovati – optimističan je Todorović.

Todoroviću posudba u Hajduku ističe na kraju sezone. No, još ne zna da li će se vratiti u Salzburg.

- Imam još dvije godine ugovora sa Salzburgom. Iskren da budem, pričao sam s klubom i još ništa nije sigurno. Ostalo je još mjesec dana, sve se može dogoditi – istakao je Todorović.

Tek početak

On se našao na spisku novog selektora Ivajla Peteva (Ivaylo) i odigrao je obje utakmice na startu kvalifikacija za SP protiv Finske i Francuske. Ističe da mu igranje za naš državni tim mnogo znači.

- Veoma sam sretan svaki put kada dobijem poziv u reprezentaciju. Igranje za državni tim me ispunjava i daje mi snagu i energiju za dalje. Mislim da smo protiv Finske mogli dosta bolje odigrati. Druga utakmica nam je pokazala da, kada vjerujemo i dajemo sto posto, možemo napraviti dobar rezultat. Pokazali smo veoma kvalitetnu igru, namučili Francuze, koji su nam, nažalost, zabili taj jedan pogodak – govori Todorović.

Posebno je oduševio u meču s Francuzima, gdje je potpuno limitirao jednog od najboljih igrača današnjice Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe).

- Mbape je jedan od najboljih igrača svijeta i nije bilo lako igrati protiv njega i čuvati ga, ali, uz pomoć selektora i ostatka ekipe, uspjeli smo da zaustavimo njihove najbolje strane. Normalno da je selektor zaslužan, ne samo za moju dobru igru, nego igru cijele ekipe. On je želio da igramo s pet u odbrani i na kraju se ispostavilo da je to bilo odlično za nas – govori Todorović, koji je pun riječi hvale za novog selektora.

Svaka utakmica ključna

"Zmajevi" kvalifikacije nastavljaju u septembru, kada ih očekuje gostovanje Francuskoj.

- Za nas je svaka utakmica ključna. Okrećemo se prvo narednoj, ponovo protiv Francuske, gdje možemo da izvučemo nešto više. Pokazali smo to kroz prvu utakmicu. Dat ćemo maksimum. Kvalifikacije su duge, ima još dosta utakmica, ali mi nemamo pravo na kiks – kazao je za kraj Todorović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.