NA DANAŠNJI DAN

Od reprezentacije se prije tri godine oprostili Ibišević, Spahić i Misimović

Na utakmici protiv Crne Gore u Zenici

Oproštaj tri asa reprezentacije BiH. ARHIV

E. Ćosić

28.5.2021

Na današnji dan 2018. godine od dresa reprezentacije Bosne i Hercegovine oprostile su se tri legende bh. državnog tima, tri zlatna fudbalera koja će zauvijek ostati upisani zlatnim slovima u historiji tima, Vedad Ibišević, Emir Spahić i Zvjezdan Misimović

U prijateljskoj utakmici protiv Crne Gore odigranoj u Zenici nije bilo golova, ali je meč lansiran u historiju zbog oproštaja velikana bh. fudbala. Za državni tim su odigrali ukupno 269 utakmica i postigli 58 golova. Prije nego su ga pretekli Džeko i Pjanić, rekorder po broju nastupa za državni tim Bosne i Hercegovine bio je Emir Spahić, koji je do utakmice sa Crnom Gorom imao 94 utakmice u najdražem dresu. Mismović je zaključno sa susretom iz Zenice odigrao 86 susreta za selekciju BiH i postigao 26 golova, a Vedad Ibišević upisao je dva nastupa više i pogodio u dva navrata više. 

Kada je riječ o debijima, Spahić je prvi debitovao i to 2003. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada mu je tadašnji selektor Blaž Slišković dao priliku za igru u posljednjih 18 minuta u porazu protiv Rumunije (2:0). Misimović je državni tim prvi put obukao u prijateljskoj utakmici protiv makedonske reprezentacije 2004. godine, kada ga je selektor Slišković ubacio u igru umjesto Elvira Bolića. Najsvježiji debi imao je Vedad Ibišević. Dobro se sjećamo utakmice iz Osla kada je Misimović zabio "onaj" gol, a reprezentacija pobijedila Norvešku. Ibišević je svih 90 minuta, a selektor je bio Fuad Muzurović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.