PRIJE 15 GODINA

Na današnji dan: Finale Svjetskog prvenstva i Zidanovo antologijsko udaranje Materacija

Francuska i Italija igrali finale u Berlinu koje je obilježilo pomračenje uma francuskog kapitena

Detalj iz 110. minute finala iz 2006. godine. TWITTER

E. Ćosić

9.7.2021

Na današnji dan prije 15 godina na Olimpijskom stadionu u Berlinu igralo se Svjetsko prvenstvo između Italije i Francuske, a na kraju su "Azuri" poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca slavili i došli do "boginje".

Ipak, otvaranje susreta nije krenulo najbolje po Italijane. "Trikolori" su došli do vodstva u 7. minuti kada je lucidni Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) panenkom s penala savladao Đanluiđija Bufona (Gianluigi Buffon). "Azuri" su se vratili 12 minuta kasnije, kada je korner Andree Pirla u mrežu Francuske proslijedio Marko Materaci (Marco Materazzi).





Pomračenje uma

Nakon odličnog početka utakmice i jedni i drugi su povukli ručnu, te zaigrali sa mnogo više opreza. Nije bilo promjena rezultata u regularnih 90 minuta igre, pa se pristupilo produžecima.

Prelomni trenutak utakmice dogodio se u 110. minuti. Antologijsko Zidanovo udaranje Materacija glavom i crveni karton za fenomenalnog kapitena Francuske. Materaci je prije dvije godine za "ESPN" otkrio kako nije opsovao Zidanu majku, jer zna da ju je izgubio kada je imao samo 15 godina, ali je priznao kako mu je opsovao sestru, zbog čega je Zizuu "pao mrak na oči".

"Trikolori" su deset minuta do kraja drugog produžetka ostali s igračem manje, pa su bili prinuđeni da se brane, što su i uspjeli, pa se pristupilo penalima.

Penali i oproštaj Zizua

U raspucavanju bolje su se snašli Italijani koji su slavili sa 5:3 u penal seriji. Za "Azure" su pogađali Pirlo, Materaci, Daniele De Rosi (De Rossi), Alesandro Del Piero (Alessandro) i Fabio Groso (Grosso), dok su za Francuze precizni bili Silvijan Viltor (Sylvian Wiltord), Erik Abidal (Eric) i Vili Sanjol (Willy Sagnol), a promašio je David Trezege (Trezegeut).

I 15 godina poslije se prepričava finale iz Njemačke. Šta bi bilo da Zidan nije udario Materacija, možda bi Francuska osvojila "boginju", a Zidan umjesto Fabija Kanavara (Cannavaro) Zlatnu loptu. Crveni karton iz 110. minute je još više podebljan u fudbalskoj historiji, jer je utakmica protiv Italije bila posljednja u karijeri velikog Zinedina Zidana.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.