EURO 2020

Otkriveno kako je Sautgejt birao izvođače penala, igrači bili šokirani

Engleska poražena u finalu Evropskog prvenstva od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca

Sautgejt i njegov pomoćnik Stiv Holand. TWITTER

E. Ćosić

13.7.2021

Engleska reprezentacija poražena je u finalu Evropskog prvenstva od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca, na kraju kojih su u centru pažnje selektor Geret Sautgejt (Gareth Southgate), te igrači koji su promašivali svoje penale Markus Rašford (Marcus Rashford), Džejdon Sančo (Jadon Sancho) i Bukajo Saka (Bukayo).

Selektor "Gordog albiona" bio je kritikovan jer su mu penale u ovako važnoj utakmici izvodili mladi igrači, dvojica su uvedena u 120. minuti (Rašford i Sančo), dok je ključni jedanaesterac izveo 18-godišnji Saka. Navijači su rasistički vrijeđali igrače, a mediji danima preispituju način na koji je Sautgejt uopće odlučio da baš ta trojica šutiraju penale.

Ipak, prema pisanju "Daily Mail" odluka da pomenuti trio šutira penale nije tek tako donesena. Naime, Sautgejt je odlučio na temelju ranije izvedenih jedanaesteraca. Isti medij otkriva kako su Englezi vježbali šutiranje penala još od septembra, te da je na osnovu tih treninga donesena odluka da loptu na bijelu tačku stave Hari Kejn (Harry Kane), Hari Megvajer (Harry Maguire), Markus Rašford, Džejdon Sančo i Bukajo Saka.


Sautgejtov pomoćnik Stiv Holand (Steve Holland) zapisivao je rezultate, a Saka je imao najbolji učinak od svih igrača. Imao je bolji postotak pogođenih penala od Sterlinga i Džeka Griliša (Jack Grealish), a bio je vodeći i na tabeli izvođača koju je selektor Engleske imao za utakmicu.

Međutim, prema tvrdnjama "Daily Mail", igrači nisu znali za to pa su bili šokirani kada su saznali da će Saka šutirati tako bitan penal. Sautgejt je očito imao računicu, međutim očigledno je zaboravio na pritisak koji "je poklopio" mladog 18-godišnjeg fudbalera, ali i Rašforda i Sanča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.