ODLAZAK "BOMBARDERA"

Jedan od najvećih golgetera svih vremena: Pogledajte najbolje golove Gerda Milera

Legendarni njemački napadač postigao 487 golova u klupskom, a 68 u reprezentativnom fudbalu

Miler: Preminuo u 75. godini života. TWITTER

E. Ćosić

15.8.2021

Legendarni njemački napadač i bivši fudbaler Bajerna iz Minhena, Gerd Miler (Muller), preminuo je u 75. godini života. "Der Bomber" (njem. "Bombarder") je bio jedan od najboljih golgetera koje je fudbalski svijet vidio, što potvrđuje i njegova nevjerovatna statistika.

Naime, Miler je u klupskom fudbalu postigao 487 golova na 55 utakmica, a u državnom dresu je na 62 utakmice postigao 68 golova. Legendarni Nijemac je bio i vlasnik nekoliko sjajnih rekorda, koji su tek nedavno dobili nove vlasnike. 

"Bombarder" je godinama držao rekord za igrača koji je postigao najviše golova na Svjetskim prvenstvima (14), a onda je njegov rekord oborio Brazilac Ronaldo (15) i to u njegovoj Njemačkoj 2006. godine, da bi ih obojicu 16. golom na Mundijalima pretekao Miroslav Kloze (Klose) na prvenstvu u Brazilu osam godina kasnije.

Do finiša prošle sezone Miler je držao rekord i za najveći broj postignutih golova u jednoj sezoni Bundeslige, jer je u kampanji 1971/72 postigao čak 40 golova. Taj rekord je je oborio Robert Levandovski (Lewandowski) koji je u 90. minuti posljednje utakmice prošle sezone uspio doći do 41. pogotka.

Imao je Miler i najviše golova u jednoj kalendarskoj godini (85), ali ga je 2012. oborio Lionel Mesi (Messi) koji je prije devet godina postigao čak 91 gol.

Ipak, postoji rekord Milera koji će teško iko oboriti. Naime, Nijemac je i dalje najbolji strijelac u historiji Bundeslige, jer je postigao 365 golova. 

Za taj uspjeh mu je trebalo 427 utakmica, što znači da je na svakih 105 minuta postizao barem po jedan gol. I tom rekordu prijeti Levandovski, međutim Poljak je postigao 89 golova manje. Kako u avgustu slavi 33. rođendan i već uveliko se špekuliše oko njegove zamjene u vrhu napada Bavaraca, daju mu se male šanse da obori i ovaj, posljednji rekord koji je iza sebe ostavio legendarni Gerd Miler.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.