VELIKA AKCIJA

Interpol tokom Evropskog prvenstva uhapsio 1.400 ljudi i zaplijenio 6.7 miliona eura

Evropska kriminalistička policija provela hiljade racija zbog ilegalnih oklada

"Azuri" se popeli na krov Evrope. TWITTER

E. Ćosić

14.9.2021

Danas je Interpol objavio da je tokom Evropskog fudbalskog prvenstva uhapšeno 1.400 osoba i zaplijenjeno 6.7 miliona eura zbog ilegalnih oklada. Evropska kriminalistička policija je provela hiljade racija u kojima je oduzela računare i mobilne telefone povezane s gotovo 394 miliona eura u klađenju, prenosi "Hina". 

- Dok smo Evropsko fudbalsko prvenstvo uglavnom gledali samo kao navijači, stotine kriminalaca u 28 zemalja ciljali su na organizirane kriminalne grupe koje su htjele zaraditi milione putem ilegalnog kockanja i, s tim u vezi, pranja novca. Hongkonška policija uhitila je više od 800 osumnjičenih, među njima i navodnog šefa kladioničarske udruge kontrolirane trijadama - navodi se u saopćenju Interpola.

U jednoj od najuspješnijih operacija u Hong Kongu do sada policijski službenici zaplijenili su 2.3 ​​miliona eura gotovine i evidenciju s detaljima stotina miliona oklada. U zemlji novog prvaka, tokom Eura provjereno je 280 kladionica i naplaćeno kazni u visini od 1.3 miliona eura.

Ovo je bilo osmo izdanje operacije "SOGA", odnosno fudbalsko klađenje (soccer gambling), a obuhvatilo je Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Češku, Finsku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Rusiju, Španjolsku, Švicarsku i Veliku Britaniju, kao i  Azerbajdžan, Bahrain, Bruneje, Kambodžu, Kinu, Indiju, Maleziju, Maldive, Filipine, Singapur i Vijetnam.

Od pokretanja operacije ovog tipa uhapšeno je više od 19.000 osoba, a zaplijenjeno 63 miliona eura, prenosi "Hina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.