SJEĆANJE

Košarkaški savez BiH se oprostio od Dude Ivkovića: Tužna vijest probudila je jutros evropsku košarku

Srce jednog od najvećih evropskih trenera svih vremena je prestalo da kuca u 78. godini.

Dušan Ivković. KSBiH

Piše: G. Šumar

16.9.2021

Tužne vijesti za srbijansku, regionalnu, evropsku i svjetsku košarku. Preminuo je legendarni Dušan Duda Ivković. Srce jednog od najvećih evropskih trenera svih vremena je prestalo da kuca u 78. godini.


Od Radničkog do Efesa

- Tužna vijest probudila je jutros evropsku košarku - preminuo je legendarni Dušan Duda Ivković. U historiji ovog sporta, kao i mislima svih koji su ga poznavali, ostaje zauvijek... - saopćeno je iz Košarkaškg saveza BiH.

Dušan Ivković je rođen 29. oktobra 1943. godine u Beogradu, a u košarku se zaljubio zahvaljujući starijem bratu Slobodanu Pivi Ivkoviću. Cijelu igračku karijeru je proveo u Radničkom sa beogradskog Crvenog krsta, gdje je započeo i veliku trenersku karijeru. Poslije rada sa juniorima Radničkog prešao je u Partizan, koji je vodio dvije godine i osvojio prve trofeje u karijeri. Te 1979. godine je sa Partizanom osvojio triplu krunu (prvenstvo i kup Jugoslavije, kao i međunarodni Kup Radivoja Koraća). Partizan je do tada imao samo jedan veliki osvojen trofej i upravo je od te čuvene Ivkovićeve sezone krenulo rađanje košarkaške institucije.

Iz Partizana je 1980. godine otišao u grčki Aris, gdje se također zadržao dvije godine. Potom slijedi povratak u njegov Radnički, pa trogodišnje epizode u Šibenki i Vojvodini. U Grčku se vratio 1990. kada je preuzeo PAOK kojem je donio drugu i posljednju titulu prvaka Grčke u klupskoj historiji (1992). Poslije tri godine na klupi solunskih crno-bijelih preselio se u atinski Panionios, a 1996. godine je uslijedio vrhunac klupske karijere kada je sjeo na klupu Olimpijakosa. Pirejskim crveno-bijelima je 1997. donio prvu titulu evropskog prvaka u klupskoj historiji. Iste sezone je osvojio duplu krunu u Grčkoj.

Poslije tri godine u Olimpijakosu je preuzeo gradskog rivala AEK i također mu donio titulu prvaka Grčke (2002.), što je posljednji veliki trofej atinskih žuto-crnih. Iz Grčke se 2002. preselio u Rusiju gdje je prvo tri godine radio u CSKA, pa još dvije u Dinamu. Ljeta 2007. odlučio je da napravi pauzu u klupskoj karijeri i tri godine je bio bez kluba da bi se 2010. vratio u Olimpijakos i sa njim opet pokorio Evropu. Karijeru je završio 2016. poslije dvije godine u turskom Efesu.

Reprezentativna karijera

Od velike klupske, još je veća Dudina reprezentativna karijera. Počela je 1983. sa univerzitetskom reprezentacijom bivše Jugoslavije u kojoj su bili Dražen Petrović i još neka velika imena. Proveo je četiri godine kao selektor univerzitetskog tima, bio pomoćnik selektoru seniorskog tima Krešimiru Ćosiću kojeg je naslijedio poslije EP 1987. godine. Tada kreće grandiozna karijera sa vjerovatno najboljim timom u historiji evropske košarke. Na Olimpijskim igrama u Seulu je osvojeno srebro poslije nesretnog poraza od Sovjeta u finalu.

Sljedeće godine je Jugoslavija kao domaćin u velikom stilu osvojila EP i pregazila konkurenciju. A vrhunac je uslijedio 1990. godine na SP u Argentini, gdje je također osvojeno zlato u dominantnom stilu. Bila je to generacija Dražena Petrovića, Vlada Divca, Žarka Paspalja, Tonija Kukoča, Dina Rađe, Jura Zdovca... Evropska kruna je odbranjena na EP u Rimu poslije čega je uslijedio raspad bivše države...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.