PRESUDA VRHOVNOG SUDA FBIH

NSBiH od 2016. nelegalno funkcioniše, FSBPK nije imao dokaz o legalno održanoj Izbornoj skupštini

Kako je ta Izborna Skupština održana najbolje svjedoče krivične prijave koje su uslijedile nakon nje, a vezane su za lažiranje dokumenata i odluka, sukoba interesa...

U NSBIH mnogo toga već odavno "ne štima". Fena

M. K.

6.10.2021

Više od dvije i po decenije fudbal u Bosni i Hercegovini ne može da se otme iz ralja politike i političara, a najbolji primjer je Fudbalski savez Bosansko – podrinjskog kantona (FSBPK) i presuda koju je donio Vrhovni sud Federacije BiH.

U presudi o kojoj je Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK obaviješteno 23. jula ove godine Vrhovni sud FBiH poništio je "privremeno rješenje" od 23. januara 2017. o upisu promjena u Registar udruženja Fudbalskog saveza BPK i ukinuo presudu Kantonalnog suda u Goraždu koja je to "privremeno rješenje" proglasila legalnim 5. juna 2017. godine, piše Fokus.

U pitanju je skandalozna Izborna Skupština FSBPK održana 21. septembra 2016. godine, na kojoj su izabrani novi dužnosnici FSBPK na mandat od četiri godine, ali i kandidati na fudbalskim izborima za federalni i državni savez održanim iste godine.

Kako je ta Izborna Skupština održana najbolje svjedoče krivične prijave koje su uslijedile nakon nje, a vezane su za lažiranje dokumenata i odluka, sukoba interesa, nasilnog sprečavanja ulaska na sjednicu… sve sa "obilježjima krivičnog djela".

Naime, rezultate te i takve Izborne Skupštine FSBPK trebalo je upisati u Registar udruženja kako to zakon nalaže, kako bi FSBPK nastavio legalno djelovati, a samim time i učestvovati na izborima za NSFBiH, a potom i NSBiH.

Iz presude Vrhovnog suda FBiH vidi se da Fudbalski savez BPK prilikom izbora u federalnom, a potom i državnom savezu, nije imao dokaz o legalno održanoj Izbornoj skupštini.

Finalna faza fudbalskih izbora (za NSBiH) održana je 23. decembra 2016. godine, a nadležno Ministarstvo s tadašnjom ministricom iz SDA Radmilom Janković izdalo je FSBPK "privremeno rješenje" o zakonski obaveznom upisu promjena u Registar udruženja tek 23. januara 2017. godine.

Dakle, mjesec dana nakon što su kadrovi FSBPK već birali i bili birani u organe federalnog i državnog saveza.

Privremeno rješenje

Sada je Vrhovni sud FBiH presudio da je i to “privremeno rješenje” nezakonito i naložio njegovo poništenje.

"…Protiv navedene presude tužitelji su podnijeli zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke… navodeći da je osporeno rješenje doneseno iako su nadležni u više navrata upozoravani od strane osnivača i delegata Skupštine da su u cilju donošenja osporenog rješenja priloženi lažirani dokumenti i odluke, ukazujući i na pojavu sukoba interesa, jer je ovlašteni državni službenik koji je rješavao upravnu stvar i potpisao osporeno rješenje, ujedno i izabrani disciplinski tužilac kod Fudbalskog saveza BPK Goražde kome je bilo u interesu da se donese privremeno rješenje kako bi FSBPK mogao neometano nastaviti sa daljom procedurom imenovanja svojih kandidata u više organe pri Nogometnom savezu Federacije BiH…", stoji između ostalog u obrazloženju poresude Vrhovnog suda FBiH.

Nakon presude Vrhovnog suda FBiH u svakoj iole normalnoj zemlji nešto bi se moralo desiti, no ne i u BiH. Kadrovi SDA u Vladi BPK odbili su provesti presudu Vrhovnog suda FBiH (po zakonu dužni su to bili uraditi u roku od 15 dana).

Iz Vlade BPK koju vodi Aida Obuća oštećeni klubovi su obaviješteni da je nezakonito "privremeno rješenje" još 15. avgusta 2017. godine zamijenjeno “konačnim”, i da je za njih to gotova stvar.

"…ističemo da je ovaj organ dana 15. 08. 2017. godine, donio konačno rješenje… kojim je ukinuto privremeno rješenje, tako da privremeno rješenje protiv kojeg je pokrenut spor, kao i zahtjev za preispitivanje sudske odluke, već odavno nije na snazi, što znači da je ovo ministarstvo i prije Presude Vrhovnog suda FBiH, riješio ovu upravnu stvar donošenjem gore pomenutog konačnog rješenja", stoji u odgovoru SDA-ove ministrice za pravosuđe, upravu i radne odnose Nataše Danojlić (SDA).

– Pozitivna sudska praksa kaže da je to moguće "ako je taj novi akt u korist stranke koja je tužila". Ovdje to, jasno je svima, nije slučaj, kaže advokat Mujo Gec koji je zastupao goraždanske klubove na Vrhovnom sudu FBiH i dobio spor.

Faksimil presude Vrhovnog suda FBiH. Fokus

Ono što je vrlo važno istaći jeste da su za proteklih pet godina i Skupština BPK, a i Vlada BPK u više navrata upozoravani na nezakonitosti i od njih je traženo da se preispitaju sve odluke, riješe krivične prijave vezane za spornu Skupštinu. No, niko prstom nije mrdnuo.

Na pitanje, znači li ova presuda Vrhovnog suda FBiH da su sve odluke u savezima u kojima su učestvovali ljudi iz FSBPK nezakonite, advokat Gec kaže:

– U ovom slučaju, Vrhovni sud FBiH je to potvrdio, donošenjem privremenog rješenja izvršena je nezakonita registracija. Na osnovu nezakonitog akta ne mogu se donositi zakonite odluke, kaže Gec.

Najskuplje su ceh te nezakonite odluke platili sportski radnici i treneri u Goraždu.

Njih više od 20 je 2017. godine suspendovano i kažnjeno od strane Nogometnog savez Federacije BiH, a po zahtjevu FSBPK na čelu sa Muhidinom Raščićem, koji od 2016. sjedi i u Izvršnom odboru NSBiH.

– Imali smo nedavno sastanak s tim ljudim kojima je nanesena velika nepravda. Upoznao sam ih s presudom Vrhovnog suda FBiH i šta to konkretno znači u njihovom slučaju. Oni sada imaju pravo sudskim putem tražiti naknadu materijalne i nematerijalne štete, rekao je Gec.

Klubovi "ugurani" u Statut

Kako je moguće da, primjerice FSBPK učestvuje na “fudbalskim izborim” 2016, a da im federalni, pa ni državni savez ne traže dokaz da su ozakonili svoju Izbornu skupštinu, odgovorio je bivši član Izvršnog odbora NSBiH Ibrahima Adilagića.

– Ma to svjesno niko ne provjerava. Mislim čak da to i ne traže u dokumentima koje svaki učesnik izbornog procesa na federalnom i državnom nivou mora dostaviti da bi legalno učestvovao u izborima, kaže Adilagić.

Da apsurd bude još veći, a dokaz kako politika može šta hoće, a da pri tome krši zakone bez straha od bilo kakve sankcije, svjedoči i način na koji se došlo do “privremenog rješenje” koje je Vrhovni sud FBiH nakon pet godina poništio, piše Fokus.

Naime, Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK (tada je ministar bio Damir Žuga iz Stranke za BiH) na zahtjev nekoliko najuspješnijih klubova vrši provjeru zakonitosti održane Izborne skupštine.

Nakon izvršenog nadzora, Žugino ministarstvo čak obavještava Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose da Izborna skupština FSBPK – nije validna.

No, uprkos tome, 10 dana nakon toga (23. januara 2017. – dakle mjeseca dana nakon završenih izbora u federalnom i državnom savezu) tadašnja ministrica Radmila Janković (SDA) donosi privremeno rješenje o upisu promjena u FSBPK u Registar udruženja. Kasnije će tadašnji ministar Žuga “promjeniti dres” i zaigrati za istu “ekipu” za koju igraju i njegovi koalicioni partneru u Vladi BPK.

Od tada pa do danas prošlo je skoro pet godina. Kadrovi vladajuće kolacije u BPK predvođene SDA čine sve da sačuvaju ljude koji su 2016. ušli u fudbalske strukture na svim nivoima. Gazeći pri tome najuspješnije sportske kolektive u gradu na Drini. U federalnom i državnom savezu itekako su upoznati sa svim dešavanjima, no prljave igre im ne smetaju sve dok kadrovi iz Goražda slušaju i dižu ruke.

Mnogi će se upitati, pa zašto bi se SDA u Goraždu bavila lokalnim fudbalom koji je na ivici propasti i zašto im je uopšte bitno ko kontroliše kantonalni fudbalski savez?

Takvi nerijetko nisu svjesni koliko novca, što legalnog, što ilegalnog kruži u bh. fudbalu. Primjerice, u proteklih pet godina samo u Nogometnom savezu BiH obrnuto je oko 100 miliona maraka. A, o tom novcu “brinu” i kadrovi iz FSBPK, koje kantonalni savez delegira u sve strukture. Da ne govorimo o paušalima i pozicijama u raznim komisijama, gdje se odlučuje i koji sudija kome sudi, kojeg delegata i kontrolora se šalje da “isprati” sudiju…

Od 2016. godine Statut FSBPK mijenjan je u više navrata, a svaki put s ciljem da “zabetonira” postojeće stanje. FSBPK je jedini u Federaciji, a i na nivou BiH u kojem ne važi pravilo u Skupštini “jedan sportski kolektiv jedan glas”.

Tako pet klubova (među njima i tri najuspješnija u kantonu, FK Goražde, FK Azot i ŽFK Libero) u Skupštini FSBPK imaju svega šest delegata, a sedam ostalih klubova 21 delegata.

Poruke Drljevića

FSBPK je jedini fudbalski savez koji je pet klubova uredno "ugurao" u Statut i članstvo, a da tih klubovi nisu ni podnijeli zahtjev za prijem. Urađeno je to, kazao je svojevremeno Muhidin Raščić, na zahtjev tadašnjeg ministra Damira Žuge?!

Statut FSBPK promijenjen je s 22 glasa u trenutku kada u Statutu piše da se to može uraditi samo s 25 glasova.

FSBPK je jedini fudbalski savez u državi gdje je sasvim legalno da na Skupštini koja broji 30 delegata, dođu samo tri i da dvojica donesu sve odluke?!

FSBPK je jedini u državi u kojoj je Izvršni odbor iznad Skupštine, jer Izvršni odbor prilikom zakazivanja sjednice Skupštine odlučuje koliko će ona imati delegata. Sve to aminovali kadrovi vladajuće strukture u BPK predvođene SDA, a koji su se sada oglušili i na presudu Vrhovnog suda FBiH.

Osim kadrova SDA i Stranke za BiH, u cijelu priču involvirani su itekako i kadrovi A-SDA (stranke nastale od SDA, a koja je nedavno postala Narodni evropski savez spojivši se s NBL-om) infiltrirani u fudbalske strukture, a koji su tada bili u ekipi Elvedina Begića koji je te 2016. očajnički želio drugi mandata na čelu Saveza, i kojem se žurilo da obavi izbore bez obzira na sve.

Advokat Mujo Gec i sportski radnici iz Goražda. Fokus

Irfan Durić i Nermin Kljajić odigrali su ključnu ulogu u "legalizaciji" dešavanja u FSBPK 2016. godine.

Irfan Durić je tada će postati prvi čovjek NS FBiH, a njegov stranački kolega Kljajić šef fudbalske Izborne komisije. Durić je poznat organima gonjenja iz akcije VAR, a danas osim funkcije potpredsjednika NSBiH sjedi i u Parlamentu Federacije BiH. Kljajić je danas ministar unutrašnjih poslova USK, a u krovnom savezu odlučuje koga i koliko kazniti, potpredsjednik je Disciplinske komisije NSBiH.

Kakav sistem je uspostavljen u Goraždu, odnosno kako se biraju ljudi u fudbalske strukture, najbolje svjedoči primjer Mirsada Drljevića.

Prije fudbalskih izbora održanih 2020. Fokus je objavio poruke koje je Drljević tada slao političarima u Goraždu, tražeći njihovu podršku da bude "predsjednik fudbala u Bošnjaka".

"...Pošto sam bio vojnik stranke ovdje i nisam nikad izdao nadam se i očekujem da vi kao ozbiljni stranački funkcioneri nećete uticati negativno na moj izbor ni kojem smislu…", pisao je tada Drljević.

Nikome to nije bilo sporno, pogotovo ne ljudima u NSFBiH ili NSBiH. Naprotiv, Drljević je kasnije i izabran za potpredsjednika NSFBiH, a potom i u Takmičarsku komisiju NSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.