BAJERN MINHEN

Kimih zbog vakcine ostao bez 2.000.000 eura i završio polusezonu

A što se tiče same vakcinacije i dalje mislim da nije pravi način stavljati ljude pod pritisak, rekao je prvotimac Bavaraca

Jozua Kimih. Arhiva

G. Š. / ZDF

13.12.2021

Dugo je Joshua Kimmich odlagao vakcinaciju protiv koronavirusa, kao jedan od četvorice igrača Bajerna čiji je stav bio suprotan preporukama. U dva navrata reprezentativac Njemačke morao je u karantin jer je imao kontakte sa zaraženim osobama. Pod pritiskom javnosti klub ga je kao nevakcinisanu osobu žestoko kažnjavao za svaku nedjelju bez treninga i utakmica (ukupno oko 2.000.000 eura), da bi se na kraju i sam Kimih zarazio.

Bolest me preduhitrila

Oporavak je protekao relativno lako, međutim njemački mediji posljednjih dana pišu kako su ljekarski nalazi pokazali da je koronavirus ostavio određene posljedice na plućima, te je budućem kapitenu bavarskog tima savjetovano da bude na poštedi do početka priprema za drugi dio sezone.

Jozua Kimih oglasio se u kraćem razgovoru za ZDF, u neku ruku se pokajao što nije ranije prihvatio "iglu", ali isto tako poručio kako su mediji pretjerali s kritikama na njegov račun.

- Već sam imao ugovoren termin za vakcinaciju kada sam se zarazio. Bilo je to tokom druge faze karantina. Nažalost, bolest me je preduhitrila. Naravno bi bilo bolje da sam se ranije vakcinisao, kazao je 26-godišnji veznjak.

Ostavio sam drugove na cjedilu

Nakon nekoliko propuštenih utakmica, među kojima su i one velike protiv Dortmunda i Barcelone, Kimih više nema dilemu:

- Žao mi je što nisam mogao da pomogne timu, ostavio sam drugove na cjedilu, iznevjerio ih. Sve to ne bi se desilo da sam se na vrijeme vakcinisao. Ukoliko mi bude preporučeno nakon bolesti uradit ću to.

On je poručio i da u potpunosti razume klub koji ga je kažnjavao, ali s druge strane mu se čini kako je u određenim stvarima pređene granica.

- Svjestan sam da kao igrač Bajerna i reprezentacije Njemačke imam ulogu uzora kod mnogih, ali ja sam ipak samo osoba koja ima svoje strahove i zabrinutost. Uvijek pričamo o poštovanju, toleranciji i otvorenosti. To su vrijednosti koje su nedostajale u javnoj diskusiji o mojoj situaciji. Granice su u tom slučaju prekoračene. A što se tiče same vakcinacije i dalje mislim da nije pravi način stavljati ljude pod pritisak. Bilo bi bolje saslušati ih, vidjeti zbog čega su zabrinuti - podvukao je Kimih.

Bavarce danas čeka žrijeb za osminu finala Lige prvaka, a onda još dva bundesligaška meča prije zimske pauze. Prvo idu Štutgartu u goste, pa im za kraj ove 2021. dolazi Volfzburg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.