OGROMAN DUG

Počinje sudski spor po tužbi NK Čelik protiv Grada Zenica

S ovim bi iznosom Čelik izmirio sve obaveze prema bivšim igračima i dobavljačima, kaže Emir Ćerim

U Čeliku vjeruju da će dobiti svoj novac. Fena

Fena

12.1.2022

Nogometni klub Čelik sutra će pristupiti pripremnom ročištu u tužbi koju su podnijeli protiv Grada Zenice zbog nepoštivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji, koji su potpisali aktuelni predsjednik kluba Denis Mušović i gradonačelnik Fuad Kasumović, javlja Fena.

- Sporazum je potpisan 12. novembra 2020. godine, odnosno dva dana prije Lokalnih izbora. Sporazum se sastoji iz dvije obaveze: plaćanje reprograma duga prema Poreznoj upravi, po osnovu čega je Grad Zenica prošle godine platio 340.000 KM te da kirije od poslovnih prostora (unutar Stadiona Bilino polje) transferira na račun Škole nogometa NK Čelik - kazao je na današnjoj press-konferenciji v.d. direktor Čelika Emir Ćerim.

Ucjene

On je istakao kako je ukupan dug, zbog kojeg je klub prošle godine bio prinuđen tužiti Grad Zenicu, sa kamatama dosegao iznos od 234.537,93 KM.

- S ovim bi iznosom Čelik izmirio sve obaveze prema bivšim igračima i dobavljačima, a do četvrtog mjeseca ove godine, siguran sam, skinuli bismo i blokade prema Poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine te drugim povjeriocima, istakao je Ćerim.

Bez obzira na kršenje Sporazuma, podvukao je Ćerim, kao i "neprijateljski te maćehinski" odnos gradonačelnika Kasumovića i Gradske uprave, klub je tokom prošle godine, kao član Druge lige FBiH – grupa Centar, ostvario budžet od 530.000 KM.

Smanjili su, dodao je, za 160.000 KM dug prema bivšim igračima, kao i za 80.000 KM prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Osim opstrukcija po Sporazumu, Ćerim je istakao kako im "ucjenjuju i potencijalne sponzore" koji bi, dodao je, "sigurno pomogli klubu, ali zbog ucjena gradonačelnika to ne mogu".

- Računi za vodu su jedina obaveza koju Čelik, trenutno, ne ispunjava, a zbog velikih i neosnovanih računa koji dolaze na adresu kluba - istakao je Ćerim. Podvukao je kako su obavili razgovore s predstavnicima Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Zenica te Komunalnog preduzeća ALBA Zenica, ali da Gradska uprava nije dala saglasnost na postignuti dogovor.


Sramota za grad

Predsjednik Čelika Denis Mušović istakao je kako je tužan što moraju voditi sudski spor te da će to biti velika sramota za Grad.

Pravni zastupnik Čelika Tarik Hadžimahmutović najavio je kako je uvjeren da će sudski spor biti u korist Čelika, jer su svi argumenti na strani Čelika, a svoju saglasnost na potpis gradonačelnika Kasumovića s NK Čelik, podvukao je, dali su i pravni stručnjaci Gradske uprave Zenica. Hadžimahmutović je napomenuo kako, zbog blokiranog računa kluba, svi povjerioci svoja dugovanja namiruju preko računa Škole nogometa Čelik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.