INTERNACIONALCI

Dino Hotić za "Avaz": Nisam se pokajao što sam izabrao BiH

Kada sam donio odluku da promijenim sportsko državljanstvo, bio sam svjestan da može doći i period kao što je sada

Hotić: Igra u životnoj formi. AGENCIJE

Piše: A. Vatreš

26.1.2022

Jedan od naših trenutno najboljih internacionalaca je krilni napadač Dino Hotić(26), koji ove sezone briljira u dresu belgijskog Serkl Briža.

U 25 odigranih utakmica povremeni reprezentativac naše zemlje postigao je pet golova i zabilježio osam asistencija, a u intervjuu za “Dnevni avaz” govorio je o svojoj sjajnoj sezoni.

Uporan rad

Igrate u životnoj formi. Statistički ste već nadmašili svoj učinak iz prošle sezone. Šta je recept vaših odličnih igara i jeste li se nadali ovakvoj sezoni?

- Za svaku sezonu se pripremam tako da pružim maksimum, a kakva će biti na kraju, zavisi od puno faktora, trenera, saigrača, povreda... Recept je uporan rad i davanje maksimuma na svakom treningu. Onda dolazi sreća i sve ostalo - rekao je Hotić.

Vaš tim je trenutno 10. na tabeli (31 bod) i u seriji od tri pobjede. Koji su vam ciljevi?

- Nakon lošeg ulaska u sezonu, želja nam je bila ostati u ligi. Sada, kada imamo ovakav odličan niz, naravno da nam je želja neko od evropskih takmičenja.

Najveći hit ove sezone u Belgiji je Rojal Union, koji je na prvom mjestu s velikom bodovnom prednošću. Kako gledate na njihov rezultat i mislite li da bi mogli osvojiti titulu?

- Igraju odličan fudbal. Mi smo bili veoma blizu da ih pobijedimo, ali smo u nadoknadi dali sami sebi gol i poklonili im pobjedu. Ima još dosta utakmica do kraja i mislim da, ako bude navijača na tribinama, oni mogu doći do titule. Imaju odličnu podršku na svakoj domaćoj utakmici.

Odlična liga

Kako biste ocijenili kvalitet belgijske lige?

- Odlična liga za svakog igrača, to je kao neki korak između balkanskih liga i liga petice.

Poznato je da ste se zbog bh. reprezentacije odrekli slovenskog državljanstva. Jeste li se pokajali zbog te odluke, s obzirom na to da Vas selektor Ivajlo Petev (Ivaylo) ne zove?

- Kada sam donio odluku da promijenim sportsko državljanstvo, bio sam svjestan da može doći i period kao što je sada, tako da se zaista ne kajem niti sam razočaran.

Nadate li se da bi se uskoro to moglo promijeniti, da ćete ponovo biti dio našeg tima?

- Bio bih veoma sretan da se to desi - istakao je Hotić.

Veliki potencijal

Jeste li pratili reprezentaciju u posljednje vrijeme i kako gledate na trenutnu situaciju?

- Naravno da sam pratio, ali sebe ne smatram osobom koja treba komentirati igre i rezultate ako nisam učestvovao u njima. Ono što je sigurno vidljivo jeste da naša reprezentacija ima veliki potencijal.

Samo dva nastupa za “Zmajeve”

Hotić je za reprezentaciju BiH debitirao 18. novembra 2019. godine u utakmici kvalifikacija za EP protiv Lihtenštajna. Odigrao je samo dvije utakmice, a posljednju u baražu za EP protiv Sjeverne Irske u avgustu 2020.

Za mlađe selekcije Slovenije upisao je 66 nastupa i postigao 10 golova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.