VJEČITI DERBI

Slaviša Vukičević za "Avaz”: Volio bih vidjeti punu Grbavicu, bh. fudbal je politika

Ako iko može dati nadu Bosancima i Hercegovcima, to su mnogobrojni zaljubljenici u fudbal, istakao je nekadašnji as bordo tima

Slaviša Vukičević. Arhiva

Piše: G. Šumar

4.3.2022

U sjeni užasnih scena koje već danima gledamo iz Ukrajine, sutra (17 sati) će na Grbavici rivali iz našeg glavnog grada – Željezničar i Sarajevo, odigrati 145. vječiti derbi.


Tribine i teren

- Svijet se mijenja, sve je tužnije, mračnije, porazno - jednostavno bez nade, i zbog toga bih volio u subotu vidjeti pun stadion na derbiju Željezničar – Sarajevo, sa do sada neviđenim zajedničkim navijanjem koje daje nadu ljudima u BiH, bez obzira ko će pobjediti, konstatuje nekadašnji as kluba s Koševa Slaviša Vukičević, koji živi na relaciji Pariz – Visoko, te dodaje:

- Ako iko može dati nadu Bosancima i Hercegovcima, to su mnogobrojni zaljubljenici u fudbal. Volim BiH i sve njene stanovnike...

Žali što u subotu neće biti na Grbavici, jer je trenutno u glavnom gradu Francuske.

- Što se tiče kvaliteta, ne poznajem dovoljno ni igrače Sarajeva, ni igrače Željezničara. Vidim da smo mi dovodili neke igrače koji nisu mogli da igraju vani, što je uobičajno za naše klubove. Puno mi je važnije kako će biti ponašanje navijača na tribinama... Također, volio bih da se publika vrati na naše stadione, a ne da oni budu prazni, kao u prvom proljetnom kolu. A što se tiče fudbala, najbolje bi bilo sve prekinuti na određen period i krenuti sve ispočetka.

Na pitanje zašto, Vukičević odgovara:

- Zato što je sve – od organizacije saveza i klubova, do infrastrukture, katastrofa. Imam osjećaj kao da nismo u Evropi, u nekim afričkim državama je puno bolje stanje nego kod nas. Pogledajte samo u komšiluk, kakvi su njihovi tereni, ko vodi njihove saveze, a ko naš... Jednostavno, kod nas je sve politika – bh. fudbal je politika. Osim Darka Ljubojevića, koji je igrao u Crvenoj zvezdi, ko se to još iz Nogometnog saveza BiH „družio“ sa loptom? To je užas, katastrofa, naglašava član druge šampionske generacije Sarajeva (sezona 1984/86).


Bordo tim će i u subotu imati veliku podršku. FK Sarajevo

Izlaz iz krize

Ističe da bi mnogi bivši fudbaleri željeli pomoći bh. fudbalu.

- Ali, kad vidiš da to ovi što su na vlasti ne žele, nego samo ponavljaju: Ma šta će nam on... nema izlaza iz ove krize. No, treba se boriti za bolje sutra, izgleda da je jedini način izlazak obespravljenih na ulice.

Sve dok ne dođemo pameti, to će biti tako. Zgrozim se kad vidim nekoga ko kaže da priča i radi u ime svog naroda, i u fudbalu, i u svakodnevnom životu - zaključio je Vukičević.

Dobre akcije i potezi

- Volio bih da navijači Sarajeva i Željezničara u subotu uživaju na Grbavici, da ne misle ni na šta drugo.

Volio bih da vide dobre akcije, poteze... ali vrlo teško. Nije to više taj nivo. Svjestan sam da je posao medija da „pumpa“ atmosferu, ali... – rekao je Vukičević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.