KRIZA U EVERTONU

Zbog agresije na Ukrajinu engleski premijerligaš ostaje bez 300 miliona funti

Svi u Evertonu su šokirani i rastuženi užasnim događajima u Ukrajini, kažu u poznatom klubu

Evertonu prijeti ispadanje u niži rang. AFP

M. K.

9.3.2022

Engleski premijerligaš Everton je nedavno potvrdio da njegov ukrajinski igrač Vitalij Mikolenko ima podršku kluba u javnim istupima kojima podržava sunarodnjake i žrtve ruske agresije.

Cijela priča ima i drugu stanu, onu mnogo negativniju, za ekipu iz Liverpula, čije boje brani i naš golman Asmir Begović. 

- Ova tragična situacija mora završiti što prije, a svaki daljnji gubitak života mora se izbjeći. Igrači, trenersko osoblje i svi koji rade u Evertonu pružaju punu podršku našem igraču Vitaliju Mikolenku i njegovoj porodici i to će nastaviti činiti. Klub potvrđuje da je odmah obustavio sve komercijalne sponzorske aranžmane s ruskim tvrtkama USM, Megafon i Yota, naveli su tada u saopštenju.

Problem je što su sva tri istaknuta sponzora u vlasništvu ruskog milijardera Ališera Usmanova, bliskog saradnika Vladimira Putina.

Engleski Daily Mail javlja kako je Everton u periodu od 2017. do 2020. godine ostvario gubitke od 260 miliona funti, a od sankcija ga je spasila pandemija koronavirusa.

Sponzorstvo s Usmanovim vrijedno je 300 miliona funti u sljedećih 20 godina i to je novac na koji Everton više ne može računati, a spominje se i oduzimanje bodova jer su na granici da prekrše pravilnik o profitu i održivosti, što je dodatni problem jer je Everton tek 17. u ligi, s bodom više od mjesta koje vodi u niži rang.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.