KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL

Portugal preko Turske do finala baraža, Makedonci priredili senzaciju u Palermu i eliminisali Italiju

Vels je savladao sastav Austrije rezultatom 2:1, a dvostruki strijelac za Velšane bio je Geret Bejl

Otavio proslavlja vodeći gol protiv Turske. AFP

Piše: M. K.

24.3.2022

Utakmice polufinala baraža, koji se igra u sklopu evropskih kvalifikacija za Mundijal u Kataru, igrane su večeras širom "starog kontinenta".

Portugal je u derbiju večeri ugostio Tursku, a na kraju je bilo 3:1 za Ronalda i društvo. Poveli su domaći preko Otavija u 15., da bi u 44. minuti Žota povisio na 2:0.

Smanjili su Turci na 2:1 preko Jilmaza, u finišu su promašili i penal (Jilmaz), da bi Nunjez pogodio u sudijskoj nadoknadi za konačnih 3:1.

Protivnik Portugalu u finalu baraža bit će Sjeverna Makedonija koja je eliminisala evropske prvake golom Aleksandra Trajkovskog u sudijskoj nadoknadi.

Vels je savladao sastav Austrije rezultatom 2:1, a dvostruki strijelac za Velšane bio je Geret Bejl (25. i 51.), dok je za goste autogol postigao Dejvis.

Večeras je slavila i selekcija Švedske, koja je do trijumfa nad Češkom došla pogotkom u produžecima. Igrao se 110. minut kada je Aleksander Isak (Alexander) asistirao, a Robin Kvajson (Quaison) pogodio za veliko slavlje Šveđana koji večeras nisu mogli računati na suspendiranog Zlatana Ibrahimovića.

TOK UTAKMICA

90+4. - Kraj! Portugal, Sjeverna Makedonija i Vels izborili su finale baraža.

90+4. - GOOOOOLLL!! Portugal vodi 3:1! Nunjez je strijelac!

90+2. - GOOOOOOLLLL!!!!! Senzacija u Palermu!! Makedonci vode 0:1  golom Trajkovskog!

88. - Ulazimo u sam finiš. Mečevi u Solni i Palermu sve bliži produžecima.

84. - Turska je promašila penal! Jilmaz je mogao s bijele tačke poravnati na 2:2 u Portu, ali je loptu poslao visoko preko gola.

72. - Vrlo tvrda utakmica u toku je u Solni gdje bi se vrlo lako mogli desiti produžeci. Portugal i Vels čuvaju stečeno vodstvo, a navijači u Palermu su u sve većoj panici i sve je više nervoze zvižduka s tribina na račun igre evropskih prvaka, koji nikako da pronađu put do mreže Makedonaca.

Jilmaz je mogao biti junak Turske, ali je promašio penal u finišu meča. UEFA

65. - GOOOOOLL!!! Smanjila je na 2:1 i ekipa Austrije, i to autogolom Bena Dejvisa (Davis)!

64. - GOOOOL!!! Turska je smanjila preko Jilmaza (Yilmaz) na 2:1!

55. - I dalje bez pogodaka u Palermu, Makedonci su se oslobodili pritiska. Mreže miruju i u Solni, Šveđani još bez šuta u okvir gola. 

49. - GOOOOL!! Sad je već mnogo sigurnijih 2:0 za Vels, ponovo je strijelac Geret Bejl!

46. - Nastavljene su večerašnje utakmice. 

45. - Kraj prvog poluvremena na svim mečevima. Portugal i Vels imaju prednost, Italijani i dalje bez pogotka, neizvjesno u Švedskoj.

42. - GOOOOOOL!! Diogo Žota donosi Portugalcima prednost od 2:0! Sada je Portugal vrlo blizu finala baraža.

35. - Golova nema u Italiji i Švedskoj. Italijani vrše ogroman pritisak na gol Makedonaca, čak 13:0 je u ukupnim udarcima prema golu, za nepunih 40 minuta. 

25. - GOOOOOL!! Bejl (Bale) je doveo Velšane u vodstvo 1:0.

15. - GOOOOLL!!! Portugalci su krenuli napadački na gol Turske, a takva igra im se isplatila u 15. minuti kada je pogodio Otavio na asistenciju Silve.

10. - Italijani su od prve minute uspostavili potpunu inicijativu na terenu.

1. - Počele su četiri večerašnje utakmice.


Italijani naišli na snažan otpor Makedonaca. AFP

Poštovani čitatelji, dobro došli na tekstualni prijenos utakmica polufinala baraža kvalifikacija za odlazak na Mundijal u Kataru koji se održava krajem ove godine.

Derbi večeri igra se u Portu gdje je Portugal ugostio Tursku, dok je zanimljivo i na mečevima evropskog prvaka Italije i Sjeverne Makedonije u Palermu. Inače, ova dva para dat će finaliste ove baražne grupe.

U ostalim mečevima Švedska je domaćin Češkoj, dok će Vels ugostiti Austriju.

Susret Škotske i Ukrajine je odgođen zbog rata u Ukrajini.

Utakmica Rusije i Poljske je poništena, zbog ruske agresije na Ukrajinu i suspenzije ruskog fudbala, a Poljaci su poslani u finale baraža.

Portugalski navijači uoči meča protiv Turske. UEFA

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.