OBRATIO SE SVIJETU

Prvi čovjek ukrajinskog fudbala javio se na Kongresu FIFA-e u pancirnom prsluku

Fudbal je stavljen na čekanje jer odrasli i djeca u Ukrajini svakodnevno umiru, rekao je Pavelko

Prvi čovjek FS Ukrajine javio se video-linkom. Printscreen

M. K.

31.3.2022

U Dohi je održan Kongres FIFA-e, a jedna od glavnih tema bila je i suspenzija nekoliko fudbalskih saveza, među kojima se ije našao ruski na čuđenje mnogih prisustnih, ali i cijele svjetske javnosti, s obzirom na suspenziju ruskog fudbala od strane UEFA-e i FIFA-e zbog invazije te zemlje na Ukrajinu.

Inače, svoje predstavnike u Dohi su imali i Rusi, dok Ukrajina nije imala nikoga, ali se zato prvi čovjek Ukrajinskog fudbalskog saveza, Andrij Pavelko, javio putem video linka iz Kijeva.

Dok se obraćao u kameru, Pavelko je na sebi svo vrijeme nosio pancirni prsluk.

- Nakon 24. februara nismo imali prilike da se bavimo ovim lijepim sportom. Više od mjesec dana branimo svoju zemlju i odupiremo se vojnoj agresiji Rusije. Za to vrijeme primio sam tužnu vijest o smrti nekih predstavnika ukrajinske fudbalske zajednice. Ubila ih je ruska vojska, jedna od najvećih na svijetu, kazao je on.


- Fudbal je stavljen na čekanje jer odrasli i djeca u Ukrajini svakodnevno umiru. Kao što znate, Ukrajina je ponudila tri dobitnika Zlatne lopte, a među ubijenom djecom mogao je biti još jedna zlatni talent ukrajinskog fudbala. Ne možemo šutjeti. Ne želimo više čuti alarme u našim gradovima, želimo čuti pjesme navijača. Želimo da se borbe više ne vode na ulicama, oružjem, nego na stadionima, u poštenom fudbalskom dvoboju. Želimo da navijači eksplodiraju od veselja na stadionima, kada njihov omiljeni tim postigne gol, a ne da slušaju eksplozije bombi, poručio je emotivni Pavelko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.