LIGA PRVAKA

Sitiju naredne dvije sedmice odlučuju sezonu: Atletiko se vratio da osvoji drugu polovinu Mančestera

Riječi da je Gvardiolin Siti sinonim fudbalske estetike, a Simeoneov Atletiko na suprotnom kraju ove skale stvar je subjektivnih osjećanja

Pep Gvardiola. Arhiva

Piše: G. Š.

5.4.2022

Tim Pepa Gvardiole (Guardiola) ulazi u ključni period kada se rješavaju mnoga pitanja, a izabranici Čolea Simeonea (Diego) prije samo 20 dana pobijedili su Junajted na Old Trafordu


Sudar dva najveća fudbalska fanatika

Riječi da je Gvardiolin Siti sinonim fudbalske estetike, a Simeoneov Atletiko na suprotnom kraju ove skale stvar je subjektivnih osjećanja. Večerašnji četvrtfinalni dvomeč između šampiona Engleske i Španije najkraće može da se formuliše kao sudar dva najveća fudbalska fanatika i prevazilazi njihove taktičke filozofije.

Dvojica iz grupe najvećih stručnjaka svih vremena, u ovom trenutku najplaćenijih! Klubovi sa samog vrha piramide današnje fudbalske hijerarhije. Sitiju počinje dvosedmični ciklus u kojem se rješava sezona, a Atletiko se vraća sa željom da osvoji i drugu polovinu Mančestera, odnosno da se živ vrati u Madrid. Ulog je ogroman.

Rivalstvo između Pepa i Čola postaje sve veće. Dva su različita svijeta u pogledima fudbalske taktike, a opet geniji u svom poslu. Stara je i nekim možda dobro poznata anegdota vezana za dvojicu poznanika još iz igračkih dana. Godina je 2009, Gvardiola je tek počeo svoj mandat u Barceloni, Simeone još radi u Argentini i još neko vrijeme neće preuzeti Atletiko. U Trening centru Barcelone uslijedio je sudbonosni susret...

- Došao je (Simeone) da vidi kako radimo i treniramo. Pričali smo o tome kako mi u Barceloni izvlačimo loptu iz posljednje linije i prebacujemo je naprijed, kako pravimo visoki presing, kako napadamo protivnika na malom prostoru. Tada mi je rekao nešto što je bilo izuzetno dobro i što možda najbolje oslikava njegov trenerski karakter. Rekao mi je: 'Ništa mi se to ne sviđa, nije to za mene'. Pomislio sam: 'Ovaj će biti baš dobar'. Vidite gdje je sada, rekao je svojevremeno Gvardiola.

Taktički anti-Pep sistem

Simeone je kasnije stigao u Španiju i izgradio sve ono što je u svojoj biti taktički anti-Pep – bez visokog presinga, sa duboko pozicioniranom odbranom, napadom u prostor i gotovo smrtonosnom tranzicijom. Atletiko je na konturama ovakve igre osvojio dvije titule prvaka Španije, dvije Lige Evrope i dvaput bio finalista Lige šampiona. Do posljednjeg finala, sada već davne 2016. godine, stigao je tako što je dobio upravo Pepov Bajern u polufinalu. To su dva od samo tri meča u kojima su se dvojica trenera nadmudrivali. Bajernova mašinerija je tada bila apsolutni favorit. Atletiko je sa minimalnim trijumfom na srušenom stadionu Visente Kalderon otišao u Minhen gdje je izdržao baražnu paljbu domaćina. Bajern je uputio 34 udarca, 12 u okvir gola, uz 600 tačnih dodavanja i posjed lopte od 68 posto. Atletiko je prošao dalje...

Sitiju će večeras mnogo nedostajati Ruben Dijas i Kajl Voker koji još odrađuje suspenziju od tri utakmice zbog izbacivanja protiv Lajpciga, baš kao što Atletiku fali Hose Marija Himenez. Gvardiola će na teren poslati najbolje što ima, trozubac Marez-Sterling-Foden nema alternativu, baš kao ni trojka Bernardo-Rodri-De Brujne iza. Rodri će držati sidro na sredini, kako bi Bernardo i De Brujne mogli da kreiraju za svoje ofanzivce. Simeone i pored toga što je tokom vikenda iznenadio Alaves sa formacijom 4-4-2 sigurno neće eksperimentisati večeras. 

Zato se očekuje da na Etihadu taktička postava bude 3-5-2, kao protiv Mančester junajteda prije 20 dana, ali sa Felipeom i Kondogbijom među starterima. Grizman i Feliks su se sada pronašli i Portugalac je Francuza učinio još boljim, prvenstveno po uticaju koji ima na utakmice što se najbolje vidi kroz golove – sedam u posljednjih sedam utakmica. Konačno su kliknuli i sada izgledaju odlično zajedno.

Mančester siti i Atletiko Madrid se nikada dosad nisu susreli u takmičarskim utakmicama. Atletiko je dobio Junajted u Mančesteru prijeesamo tri sedmice, Siti je slavio protiv španskih klubova u tri od posljednja četiri meča. Isto tako dobio je 64 posto nokaut sudara u Ligi šampiona otkako je Gvardiola na klupi. Fudbal baziran na posjedu protiv fudbala gdje se prvo gleda odbrana.

Sve ovo samo obećava pravi spektakl.

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 1.40. Pogledaj sve ostale kvote na Mozzart Bet siteu i odigraj online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.