SRETAN ROĐENDAN

FK Željezničar: Sarajevo je uvijek važilo sa grad sa dušom i srcem

Na današnji dan, 6. april, Sarajevo je doživjelo dvije prekretnice - 1945. je to bio dan oslobađanja od okupatora, a 1992. početak okupacije

Za sve Sarajlije i one koji vole Grad, Grbavica je jedan od simbola Sarajeva. FK Željezničar

Piše: G. Š.

6.4.2022

Danas je najvažniji dan u historiji našeg Grada, saopćeno je iz FK Željezničar. 

Na današnji dan, 6. april, Sarajevo je doživjelo dvije prekretnice - 1945. je to bio dan oslobađanja od okupatora, a 1992. početak okupacije.


Velika većina građana je izgubila dragu osobu

- Te dvije agresije za rezultat su imale ogromne ljudske žrtve, a velika većina građana je izgubila dragu osobu. U prvoj agresiji poginulo je 10.961 građana Sarajeva, dok je u drugoj život izgubio 11.541 Sarajlija, od čega 1.598 djece, podsjećaju sa Grbavice.

Sarajevo je uvijek važilo sa grad sa dušom i srcem, za grad prema kome se gaje posebna osjećanja. Nastao je prije više od 500 godina. U svojoj dugoj historiji je prošao najteže trenutke, ali je ipak opstao. Počevši od 1697. kada je Eugen Savojski ušao u naš grad i spalio ga do temelja, preko globalno poznatog 28. juna 1914. i atentata na austrijskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda (Franza) i njegove supruge, pa sve do najduže opsade jednog grada nakon Drugog svjetskog rata.


Grbavica je jedan od simbola Sarajeva

- Za sve Sarajlije i one koji vole Grad, Grbavica je jedan od simbola Sarajeva. To je postala zahvaljujući i Željezničaru, najuspješnijem bosanskohercegovačkom fudbalskom klubu. Ono što ovog nekadašnjeg jugoslovenskog i višestrukog šampiona Bosne i Hercegovine izdvaja od drugih jeste fanatična privrženost klubu njegovih navijača, te sportski duh i vrijednosti kojima već skoro čitavo stoljeće obogaćuje Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Dok je Željin stadion bio pod opsadom, snovi o slobodi pretakali su se u snove o utakmicama nasljednika legendarnog Ivice Osima na istom terenu. Zahvaljujući braniteljima Grada, među kojima su bili i navijači Želje predvođeni hrabrim Dževadom Begićem Đildom, snovi su postali java. Od tada je između ljubavi prema Gradu i ljubavi prema Želji stavljen vječiti znak jednakosti. Ovom prilikom FK Željezničar svim građanima želi čestitati Dan Grada Sarajeva, istaknuto je iz FK Željezničar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.