TRENERI ZA ZDRAVLJE

UEFA obilježila Svjetski dan zdravlja: U kampanji učestvovale 33 asocijacije i 62 selektora

"Treneri za zdravlje" je dio UEFA-ine politike o zdravlju, jedne od 11 politika u okviru UEFA strategije "Fudbal i održivost 2030"

UEFA pokrenula posebnu kampanju. Agencije

M. K.

7.4.2022

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan zdravlja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

UEFA kao društveno odgovorna organizacija posebnu pažnju posvećuje svim izazovima današnjice kada su u pitanju ljudska prava, zdravlje i zaštita životne sredine.

Povodom obilježavanja današnjeg dana, evropska kuća fudbala je organizovala panel diskusiju sa ekspertima iz oblasti fizičke aktivnosti, nutricionizma, mentalnog zdravlja i zloupotrebe zabranjenih supstanci, diskutujući o najnovijim aktuelnostima iz ovih oblasti.

Diskusija je održana u sklopu kampanje "Coaches for Health" (Treneri za zdravlje).

Kampanja startala 2021.

Kampanja je pokrenuta u decembru 2021. godine, pozivajući selektore evropskih muških i ženskih reprezentacija da iskoriste svoj uticaj i istaknu važnost zdravog načina života za mlade ljude od 13 do 17 godina.

U kampanji su učestvovale 33 asocijacije i 62 selektora.

"Treneri za zdravlje" je dio UEFA-ine politike o zdravlju, jedne od 11 politika u okviru UEFA strategije "Fudbal i održivost 2030", "Strength through Unity" (Snaga kroz jedinstvo) koja ima za cilj da inspiriše, aktivira i ubrza kolektivne akcije u vezi sa poštovanjem ljudskih prava i zaštite okoline u kontekstu evropskog fudbala.

FS BiH kao dio UEFA porodice aktivno učestvuje u svim projektima koji se tiču zdravlja, a sprovode se kroz program UEFA društvene odgovornosti i saradnju sa ljekarima i nutricionistima, koji pored naših reprezentativnih selekcija održavaju predavanja o ovim temama i klubovima u BiH, kao i svim zainteresovanim stranama.

Utjecaj reprezentativaca

- UEFA iz godine u godinu sve više poklanja pažnju projektima i kampanjama koje nisu direktno vezane za fudbal, ali koje značajno doprinose napretku i razvoju igre, kaže prof dr Reuf Karabeg, specijalista opšte hirurgije i doktor reprezentacije Bosne i Hercegovine i nastavlja:

- Naravno, ovakve aktivnosti se odvijaju tokom cijele godine kroz različite stručne medicinske radionice, seminare i predavanja koja organizujemo sa svim relevantnim faktorima i zainteresovanim stranama. Naši reprezentativci svojom popularnošću mogu utjecati na mlade ljude da zdravo žive, da se zdravo hrane i uopšte da vode računa o svom zdravlju kroz bavljenje sportom. Sport i zdravlje čine dvije strane iste medalje. U zdravom tijelu, zdrav duh je modus življenja. Redovna fizička, odnosno sportska aktivnost predstavlja jedan od ključnih faktora za vođenje kvalitetnog i zdravog načina života, ne samo fizičkog, već i mentalnog blagostanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.