ŽIVIO U TURSKOJ

Nekadašnji portugalski reprezentativac i zvijezda Liverpula: Zahvaljujući islamu ponovo sam otkrio sebe

Ksavijer kaže kako u potpunosti ne razumije molitve na arapskom jeziku, ali da se osjeća opušteno dok sluša ezan

Ksavijer promijenio vjeru. Getty

M. K.

24.4.2022

Bivši fudbaler Galatasaraja, Liverpula i reprezentacije Portugala, Abel Ksavijer izjavio je da je tokom boravka u Istanbulu u potpunosti promijenio viđenje islama i da je to imalo veliku ulogu u njegovoj odluci da postane musliman.

U intervjuu za Anadoliju istakao je da je dolazak u Istanbul i Tursku 2002. godine bio njegov blagoslov.

- Na sjeveru Mozambika, gdje sam rođen, postoji velika muslimanska populacija, ali u mojoj porodici je bilo i kršćana katolika. I ja sam bio katolik. Znao sam i za islam, ali znati neke stvari nije dovoljno, ponekad morate to doživjeti. Moja sreća je da sam prešao u Galatasaraj. Igranje fudbala u Turskoj potpuno je promijenilo moj pogled na islam. Nakon prestanka igranja fudbala sam na press konferenciji objavio da sam postao musliman, rekao je Ksavijer.

Kaže kako u potpunosti ne razumije molitve na arapskom jeziku, ali da se osjeća opušteno dok sluša ezan.

Navodeći da je živio u mnogo različitih zemalja i da je otvorio horizonte zahvaljujući fudbalu, Ksavijer je rekao da svoj prelazak na islam smatra ponovnim otkrićem samog sebe.

- Nakon fudbala, ostao sam jako dugo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Imam veoma bliske prijatelje iz porodice tamošnjeg emira. Proveo sam mnogo vremena s njima, dijelio sam mnogo toga. Čovjeku je najvažnije da se osjeća udobno i slobodno dok živi svoju vjeru. To sam našao kod islama. Zapravo, ja sam i dalje ista osoba, ali zahvaljujući islamu, moj pogled na stvari je postao drugačiji i bolji, rekao je Abel.

Izrazivši da u Portugalu nije bilo reakcija na njegov prelazak na islam, Ksavijer je rekao da je to multikulturalna zemlja koja otvara vrata svima.

- Mnogo su me kritikovali kada sam farbao kosu kao fudbaler, a nije bilo kritika kada sam prešao na islam. I danas me ljudi poznaju po boji kose, ali ranije su me zbog toga kritikovali, kazao je Portugalac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.