EKSKLUZIVNO

Srečko Katanec za “Avaz”: Imao sam sreću što me trenirao pokojni Osim

Nije šef bio 100 posto pošten samo prema meni, nego i prema svim ostalim, rekao je Slovenac

Musemić i Katanec na Gradskom groblju Bare. NSBiH

Piše: G. Šumar

18.5.2022

Legendarni Slovenac Srečko Katanec (58), nekadašnji as ljubljanske Olimpije, zagrebačkog Dinama, beogradskog Partizana, Štutgarta i Sampdorije, ali i reprezentacija bivše Jugoslavije i Slovenije, minuli vikend je u pratnji supruge proveo u našem glavnom gradu. Naravno, povod njihovog dolaska bila je sahrana pokojnog Ivice Osima.


Dobri igrači

- Komemoracije i pogreb su bili baš lijepi, ako se tako može kazati za to. Onako kako to i treba. Ništa ni previše, ni premalo. Sve što je rečeno je istinito, jednostavno, direktno – to je to. Takav je i on bio - rekao je Katanec za „Dnevni avaz“.

Selektor Uzbekistana je ponosan što je imao privilegiju raditi s pokojnim Švabom.

- Imao sam sreću što me trenirao. A u bivšoj Jugi, prvo to treba istaknuti, biti selektor bilo je nešto vauuu – veliko i teško. Puno igrača, puno tehničkih dobrih igrača koje je bilo lijepo vidjeti na terenu. Sad ih mogu nabrojati 100.

A s 10 tih najboljih fudbalera nikad nećeš stvoriti dobar tim. U principu, ja i još neki igrači – ali ja ću pričati o sebi, ne da sam imao sreću što me trenirao Osim, nego je to možda bilo i prelomno u mojoj karijeri – istakao je Katanec i podsjetio da je vojni rok odslužio u Sarajevu.

Saradnja pokojnog Osima i Kataneca počela je u olimpijskoj reprezentaciji bivše SFRJ.

- Osim je znao kakvi smo svi mi olimpijci, jer smo kasnije svi mi, više-manje, igrali i za A tim. A za mene je bilo prelomno kada sam 1984. godine otišao u vojsku u Sarajevo. Mogao sam godinu ležati u kasarni i ništa ne raditi, ali sam uradio suprotno.

Imao sam čast i zadovoljstvo što sam otišao trenirati sa Željom, gdje me je naravno dočekao šef. Tada sam i previše trenirao, kako su mi to često govorili tadašnji igrači Želje: Ma bježi više Slovenac u kasarnu... Tu sam proveo godinu sa šefom, a nisam trebao.

Poslije vojske niko me nije zvao u reprezentaciju, kao igrača Dinama. Tad je selektor bio Miloš Milutinović. Ma nisam bio ni blizu reprezentacije. Nisam bio ni na mapi, ni za desetu reprezentativnu selekciju, pošto je tada stvarno bilo teško doći do reprezentacije.

 Bilo je puno dobrih igrača što lijepo izgledaju na oko, što „gutaju“ loptu, guraju je kroz noge... A ja nisam bio takav igrač - podsjeća Katanec.

No, 1986. godine na čelo reprezentacije bivše Jugoslavije došao je Osim.


Katanec na Osimovoj komemoraciji u Narodnom pozorištu Sarajevo. NSBiH

Fudbalski radnik

- Kada je šef došao za selektora, stvari se mijenjaju... Znao je kakav sam je igrač – nisam bio perfekcionist, ali odrađivao smo posao. Mi neki koji smo tretirani kao fudbalski radnici radili smo svoj posao sa zadovoljstvom, a ekipa je pravila dobar rezultat.

Kod Osima je u timu, baš neki dan sam gledao neke fotografije, bilo nas šest radnika za koje 20 drugih selektora možda nikad ne bi ni pozvali... E to je suština šefovog i mog odnosa. Nije šef bio 100 posto pošten samo prema meni, nego i prema svim ostalim. To ga je činilo za mene posebnim - istakao je Srečko.

Podsjeća da Osim nikada nije podlegao utjecaju novinara.

- Svi mi treneri ponekad želimo napraviti neki ustupak – slušamo i čitamo šta se piše, te pokušaš nešto napraviti po glasu javnosti. No, kada fasuješ, nikada više to ne napraviš – to ti je škola – zaključio je Katanec.

BiH ima veliki potencijal

Katenec ističe da mu je uvijek, kako kaže, super u Sarajevu.

- Uvijek se u Sarajevu osjećam super. I sad sam bio iznenađen koliko me je ljudi poznalo na ulici, baš sam to komentarisao sa suprugom. Sarajlije su jako gostoljubive, kako to kaže moja supruga – baš su ljubazni. Super. Vidjeli smo puno lijepih mjesta, Sarajevo i Bosna – turistički, imaju veliki potencijal. Samo ne znam što se to ne iskoristi na pravi način? Bosna je lijepa, zelena – šume i prirode u izobilju. To se mora iskoristiti. Ima tu puno prostora za razvoj - rekao je Katanec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.