NJEMAČKA

Henesov nećak dobio otkaz na klupi Hofenhajma

Koštali ga loši rezultati i neizlazak u Evropu

Sebastijan Henes. AGENCIJE

A. V.

17.5.2022

Njemački prvoligaš Hofenhajm i njegov dosadašnji trener, 40-godišnji Sebastijan Henes (Sebastian Hoeness), postigli su sporazum o raskidu saradnje.

Henes, nećak nekadašanjeg Bajernovog predsjednika Ulija Henesa, koji je na Hofenhajmovoj klupi proveo dvije sezone i imao ugovor do ljeta 2023., uživao je povjerenje klupskog vodstva, ali su ga loši rezultati u završnici sezone koštali prijevremenog odlaska. Hofenhajm je u posljednjem kolu poražen s uvjerljivih 5:1 na gostovanju u Menhengladbahu, a sezonu je završio na devetom mjestu Bundeslige i bez nastupa u nekom od evropskih takmičenja, što se još do prije dva mjeseca činilo gotovo nemoguće.

- Tokom posljednjih mjeseci smo izrazili koliko cijenimo Sebastijana Henesa kao trenera i kao osobu. To je jedan od razloga zašto ovo nije bila laka odluka - izjavio je u službenom klupskom priopćenju sportski direktor Hofenhajma Aleksander Rosen (Alexander Rosen).

- Nakon analize koju smo započeli prije posljednjeg kola, moramo priznati da su rezultati i događaji u posljednja dva mjeseca zasjenili mnoge pozitivne aspekte ove sezone u kojoj smo u jednom trenutku došli do četvrtog mjesta. Zapitali smo se možemo li sljedeću sezonu započeti neopterećeni tim negativnim događanjima i nakon detaljne diskusije zaključili da to nije moguće - dodao je Rosen.

Henes je Hofenhajm vodio u 81 službenoj utakmici, 68 u Bundesligi, pet u njemačkom Kupu i osam u Evropskoj ligi. Ostvario je 32 pobjede, 30 poraza i 19 neodlučenih ishoda uz gol-razliku +11 (152-141).

Još uvijek nije poznato ko bi ga mogao naslijediti, a sportski direktor Hofenhajma Aleksander Rosen je najavio da do promjena neće doći samo u trenerskom kadru, navodeći da "žele potaknuti novu energiju unutar momčadi za sljedeću sezonu".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.