CIES

Mbape najvrijedniji fudbaler svijeta

Napadač PSG-a na vrhu liste s procijenjenom vrijednošću od 205,6 miliona eura

Kilijan Mbape. AGENCIJE

A. V.

7.6.2022

Napadač PSG-a i francuske reprezentacije Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) najvrijedniji je fudbaler na svijetu, prema švicarskoj istraživačkoj grupi CIES Football Observatory, a slijede ga Brazilac Vinisijus Žunior (Vinicius Junior) iz Real Madrida i novi igrač Mančester sitija Erling Haland (Haaland).

Mbape, koji je odbio Real i prošlog mjeseca potpisao novi trogodišnji ugovor s PSG-om, na vrhu je liste s procijenjenom vrijednošću transfera od 205,6 miliona eura, dok su iza njega Vinisijus (185,3 miliona eura) i Haland (152,6 miliona eura).

Prvih pet zaokružili su igrač Barcelone Pedri (135,1 milion eura) i engleski veznjak koji igra za Borusiju Dortmund Džud Belingem (Jude Bellingham, 133,7 miliona eura).

CIES Football Observatory koristi pokazatelje kao što su dob igrača, učinak, napredak u karijeri i trajanje ugovora kako bi se dobila vrijednost transfera.

Posljednjom ljestvicom dominirali su igrači engleske Premijer lige s 41 predstavnikom među 100 najboljih.

Sitijev Ruben Dijaš (Dias, 109,6 milijuna eura) imao je najveću transfernu vrijednost kod defanzivaca, dok je među golmanima prednjačio Đanluiđi Donaruma (Gianluigi Donnarumma) iz PSG-a (73,7 miliona eura).

Fudbaler Mančester sitija Kevin De Brujne (Bruyne (30) najstariji je igrač na listi s vrijednošću od 57,3 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.