LIGA NACIJA

Trojica Crnogoraca nisu spremna za duel protiv "Zmajeva": Upitan nastup Jovetića

Poraz u Helsinkiju nije prijatan, ali nema razočaranja, kao što nismo poletjeli nakon Rumunije, poručio je selektor Crne Gore Miodrag Radulović

Sa treninga Crnogoraca u Helsinkiju. FSCG

G. Š.

9.6.2022

Poraz u Finskoj “neutralisao” je pobjedu reprezentacije Crne Gore nad Rumunijom. "Sokoli" su nakon 1. kola bila prvi na tabeli divizije Lige nacija – grupa B3, a nakon meča na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju (2:0) pali su na treće mjesto. To je to, ako se gleda sa čisto rezultatskog aspekta i tabele koja ni sada ne otkriva mnogo, kao što nije otkrivala ni kada je Crna Gora bila na vrhu - odigrana su, naime, tek dva, od šest kola, trećina takmičenja, a razlike su male, pišu Vijesti.me.



Blaga euforija

Ako je blaga euforija poslije trijumfa nad Rumunima bila neminovna, jer dugo crnogorska selekcija nije odigrala tako borben, tako dobar meč, uz kontrolu igre, pobjedu protiv reprezentacije koja je barem osrednje evropske kategorije i pozitivnu energiju na tribinama, onda su nakon Finske stvari dovedene - u normalu.

- Poraz u Helsinkiju nije prijatan, ali nema razočaranja, kao što nismo poletjeli nakon Rumunije, poručio je selektor Crne Gore Miodrag Radulović.

On je odlučio da u Finskoj odmori čak devet fudbalera koji su počeli meč sa Rumunijom, a u Helsinkiju su se našli ili na klupi, ili na tribinama Olimpijskog stadiona. Nije Crna Gora otišla na sjever da izgubi, ali je postavom koja je izašla na megdan gotovo najjačem finskom sastavu Radulović, svjesno ili nesvjesno, “žrtvovao” jedan meč u ovako paklenom rasporedu od četiri takmičarske utakmice u samo 11 dana.

Koliko je to dobra odluka - možda bi i najjača Crna Gora izgubila u Finskoj, ko zna - pokazat će naredni mečevi. Poraz u “zemlji hiljadu jezera”, praktično bez otpora postave koja bi mogla i da se okarakteriše kao rezervna, uz dva ili tri izuzetka, ipak je otkrio neke stvari, o kojima Radulović još nije želio da govori.

- Sigurno ćemo naučiti iz ovog poraza. Nije to bio eksperiment - svjesno smo željeli da odmorimo neke fudbalere, a drugima da damo šansu da vidimo koliko mogu, rekao je Radulović

Jasno je nakon Finske, a u to se vjerovatno uvjerio i Radulović, da Crna Gora nema “30 jednakih fudbalera”, barem za taj nivo takmičenja, nastup u B Ligi nacija i gostovanje reprezentaciji koja je prošlog ljeta učestvovala na Evropskom prvenstvu. Nije, naravno, ni vrijeme za otpisivanja, Crnoj Gori treba što duža lista fudbalera, vjerovatno ni nema boljih, ali da su svi približnog kvaliteta i da smo “duplirani na svakoj pozicji”, jedna je od zabluda koja je valjda otklonjena poslije Finske.


Igrački kadar

- Da se razumijemo, nemam zamjerki na zalaganje igrača koji su dobili šansu protiv Finske. Koliko je ko zadovoljio, ili nije, to će pokazati neke naredne akcije, a zasada neka ostane za našu internu upotrebu, kazao je selektor Crnogoraca u Helsinkiju.

U prva dva meča debitantskog nasupa u Ligi nacija, u 180 minuta protiv Rumunije i Finske, Radulović je isprobao 23 fudbalera, a samo je Žarko Tomašević počeo i završio obje utakmice. Šansu su dobili svi igrači sa prvobitnog spiska internacionalaca, objavljenog još 16. maja, osim naravno povrijeđenih Jovetića, Savića, Simića i Đurđevića (posljednja trojica su definitivno otpala sa spiska) te Krstovića koji je u mladoj reprezentaciji.

Još sedam igrača, naknadno pozvanih iz crnogorske lige ili inostranstva, još nije dobilo šansu, a četvorica su na čekanju da debituju - Bubanja, Terzić, Tući i Đukanović koji tek treba da se priključi. Teško, međutim, da će baš za svakoga biti prostora - ostale su još dvije utakmice i Radulović će vjerovatno istrčati sa najjačom mogućom postavom. Svakako protiv Bosne i Hercegovine u subotu, u ex-Yu duelu velikog uloga, barem za nivo Lige nacija, a vjerovatno i u Bukureštu protiv Rumunije 14. juna na kraju ciklusa, jer je to posljednji meč u sezoni i igrači bi trebalo da daju sve što imaju pred odmore.

”Sokoli” su odlično počeli, pa su usporili (odmorili) u Finskoj, bilo bi sjajno kada bi iz prestojeća dva meča izvukli da barem pred septembar (posljednja dva meča, gostovanje u BiH i domaći meč sa Fincima) ostanu u konkurenciji za visok plasman u grupi. A možda i Stevan Jovetić stigne da se oporavi i bude od pomoći u subotu pod Goricom ili u utorak na stadionu Rapida u Bukureštu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.