PRIJELAZNI ROK

Siti i Čelzi dogovorili odštetu za Sterlinga: Ziješ okrenuo novi list

Plavci su imali namjeru da sa Sitijem razgovaraju o cijelom paketu od trojice igrača, odnosno da se uz Sterlinga poradi i na dolascima Aleksandra Zinčenka i Natana Akea

Rahim Sterling. Arhiva

G. Š.

2.7.2022

Novo vrijeme u Čelziju donosi i novi izgled tima. Tomas Tuhel prihvatio je sve dosadašnje promjene u vrhu kluba i u dosluhu sa američkim biznismenom Todom Bolijem radi aktivno na sređivanju ekipe, a prva lasta na Stamford Bridžu sve izvesnije bit će Rahim Sterling. Sa Ostrva posljednjih dana stižu uvjerenja da će Čelzi i Mančester siti dogovoriti transfer najkasnije do kraja naredne sedmice, jer pregovori proteklih dana teku ubrzanim tempom i kreću se ka konačnom dogovoru.

Godišnja plaća 18 miliona eura

Navodno sa obje strane postoji uvjerenje da će sve biti završeno u narednim danima po cijeni od 52.000.000 eura. Sterlingu je spreman četvorogodišnji ugovor sa platom koja će biti slična onom koju sada ima u Sitiju – oko 18.000.000 eura godišnje.

Plavci su nedavno uspostavili zvanične kontakte sa šampionom Premijer lige, tačnije poslije špekulacija da reprezentativac želi da ode i prekine saradnju sa Pepom Gvardiolom zbog ranijih nesuglasica. Na Ostrvu se čak priča da je Sterling bio u direktnoj komunikaciji sa Tuhelom uz Sitijevu dozvolu kako bi saznao njegove planove i kakvu mu je ulogu namijenio. Poslije tih razgovora brzonogi ofanzivaac je izgleda dodatno učvrstio stav da želi da ide.

Čelzi je imao namjeru da sa Sitijem razgovara o cijelom paketu od trojice igrača, odnosno da se uz Sterlinga poradi i na dolascima Aleksandra Zinčenka i Natana Akea, ali je zasad engleski ofanzivac prva meta. U odbrani Plavci pokušavaju sa Juventusom da postignu dogovor sa Matijsa de Lihta mada taj posao ne ide lako, dok je novo ime na Bolijevoj listi želja Kalidu Kulibali. Podsjetimo, novi vlasnik Čelzija razmišlja čak da počne novi trend u fudbalu i "amerikanizuje" rad na tržištu uvođenjem neke vrste trejdova između klubova... Također, Čelzi radi i na dovođenju Usmana Dembelea kojem je nedavno istekao ugovor sa Barcelonom.

Marokanac ide u Milan

Dolaskom Sterlinga otvara se prostor za rastanak sa Hakimom Ziješom. Iako se ne radi o igračima na istoj poziciji, Marokanac je već neko vrijeme nesretan u Čelziju i želi novi izazov. Isti je spreman da mu ponudi Milan. Poznati italijanski novinar Đanluka di Marcio javlja da je Paolo Maldini jučer obavio važne razgovore sa novom upravom Čelzija i da su prvi signali pozitivni. Dvije strane su u kontaktima posljednjih dana, ali su u petak dobili novu dimenziju pošto je Ziješ jasan u nameri da okrene novi list.

Zbog toga Maldini želi da izvrši uticaj na Čelzi da što prije pusti Marokanca kako bi se stavio na raspolaganje Stefanu Pioliju. U Londonu nemaju ništa protiv, samo ako cijena bude odgovarajuća. Direktorski tandem Rosonera Maldini – Masara smatra da je 25.000.000 eura dovoljno, dok Čelzi traži pet miliona eura više.

Ipak, bar prema onom što se dosad piše, ne bi trebalo da bude problema u realizaciji ovog posla. Dvije strane bi uskoro mogle da se nađu na cijeni odgovarajućoj za sve. Pogotovo jer Čelzi i Milan imaju dobru saradnju posljednjih godina poslije dolazaka Olivijea Žirua, Fikaja Tomorija, Tjemuea Bakajoka...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.