DRUGA STRANA SPORTA

Skandal oko Superkupa Španije prerastao u špijunsku aferu

Kako izvešatava "El Confidencial", neimenovana detektivska agencija koju je angažovao Rubijales u cilju da se otkrije porijeklo dosijea Superkupa, pratila je zamjenika direktora "El Munda" Estebana Ureiztietu

Luis Rubiales. Agencije

G. Š.

4.7.2022

Skandal oko premještanja Superkupa Španije u Saudijsku Arabiju u kojem su učestvovali Luis Rubijales, predsjednik Fudbalskog saveza Španije (RFEF), i Đerar Pike, fudbaler Barcelone, a koji je otkrio dnevnik "El Mundo", dobija obrise najkvalitetnijeg špijunskog romana.


Detektivska agencija

Kako izvešatava "El Confidencial", neimenovana detektivska agencija koju je angažovao Rubijales u cilju da se otkrije porijeklo dosijea Superkupa, pratila je zamjenika direktora "El Munda" Estebana Ureiztietu kako bi ga natjerala da ih navede do navodnog izvora skandala.

Privatni istražitelji su skoro dvije sedmice špijunirali i bivšeg šefa kabineta predsjednika Federacije, kao i još jednog zaposlenog u RFEF.

Uprkos konstantnom nadzoru "sumnjivih lica", detektivi nisu pronašli nikakve podatke vrijedne pažnje, prema dokumentaciji kojoj je "El Confidencial" imao pristup. Prvi čovjek španskog fudbala je, kako se navodi, ovom epizodom prešao još jednu crvenu liniju, ne samo zato što je prekršio pravo novinara da izvore čuva u tajnosti i slobodno izvještava, već i zato što su ugrozili njegov fizički integritet jureći ga više od pet kilometara ulicama centra Madrida dok je vozio motocikl, o čemu svjedoče izveštaji koje je detektivska agencija dostavila RFEF.

"El Confidencial" je kontaktirao zamjenika direktora "El Munda" kako bi ga obavijestio o postojanju špijunaže. Ureiztieta je izrazio zahvalanost što su ove informacije izašle na vidjelo i bio je ozbiljno zabrinut zbog špijunaže čija je žrtva bio. Pojasnio je da osoba sa kojom se susreo u kafeteriji nema nikakve veze sa Rubijalesom ili sa fudbalskim svijetom, kao i da je riječ o osobi sa priznatom karijerom u sasvim drugoj oblasti i onom kojom se inače bavi u kontekstu njegove novinarske djelatnosti. Sastanak sa Rubijalesom i Herardom Gonzalesom također nije imao veze sa dosijeima Superkupa.


Zakonske mjere

Međutim, novinar je ostao rezervisan o preuzimanju zakonskih mjera protiv miješanja u slobodno obavljanje svog posla. Kako bilo, skandal je pukao.

- Predsjednik RFEF Rubi, evidentira ministre, državne sekretare, predsjednika La Lige, špijunira predsjednika sindikata AFE, novinare, putuje sa djevojkom, 'vara' u komisijama... Do kada će trajati pasivnost policije? Ko će biti sljedeći špijuniran?", bila je reakcija Havijera Tebasa, prvog čovjeka La Lige na informacije koje je objavio "El Confidencial". Inače i Rubijalesovog dugogodišnjeg neprijatelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.