ATLETIKA

Na internetu osvanula fotografija žene koja je ilegalno odvela devetogodišnjeg Mo Faraha u London

Doveden je iz Džibutija kao devetogodišnji dječak, a dovela ga je žena koju nikada prije nije upoznao. Kada je stigao, bio je prisiljen brinuti se za djecu neke porodice

Mo Farah i žena koja ga je odvela u London. AVAZ

M. K.

18.7.2022

Jedan od najuspješnijih atletičara svih vremena Mo Farah šokirao je nedavno svijet priznanjem u BBC-jevom dokumentarcu da je kao dijete u Ujedinjeno Kraljevstvo doveden ilegalno i to kao žrtva trgovine ljudima i da je bio prisiljen raditi kao sluga.

On je otkrio da mu je pravo ime Husein Abdi Kahin (Hussein), a da su mu ljudi koji su ga doveli na Otok dali ime Mohamed Farah.

Doveden je iz Džibutija kao devetogodišnji dječak, a dovela ga je žena koju nikada prije nije upoznao. Kada je stigao, bio je prisiljen brinuti se za djecu neke porodice.


U međuvremenu se u javnosti pojavila fotografija žene koja ga je tako tretirala. Ta ista žena ga je odvela u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje mu je rekla da ide kod porodice pa je on bio uzbuđen zbog toga. Međutim, žena po imenu Nimco Farah ga je odvela u London i pred njim poderala sve dokumente koji su spominjali njegovu pravu porodicu.

Ali Ahmed, sin optužene, za engleske medije je rekao da je njegova majka bila "prisiljena" da dovede mladog Moa i demantovao je da ga je majka tretirala kao roba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.