PRVA LIGA FBIH

Trener Budućnosti Milenko Bošnjaković za "Avaz": Prioritet je renoviranje stadiona, ne želimo ući u elitu, pa igrati na tuđem terenu

Ambicije Budućnosti u novoj sezoni su što bolji plasman na tabeli bez pritiska i obaveze plasmana u Premijer ligu, kaže Bošnjaković

Bošnjaković od 2021. vodi Budućnost. FACEBOOK

Piše: M. Kadić

8.8.2022

Nekadašnji trener Tuzla Cityja, Slobode, živiničkog Slavena, Zvijezde 09, zvorničke Drine.., Milenko Bošnjaković, od ljeta 2021. sjedi na klupi banovićke Budućnosti s kojom se takmiči u Prvoj ligi FBiH.

Ovaj bh. stručnjak govorio je za portal "Avaza" o ambicijama Budućnosti u novoj sezoni, ali i o Premijer ligi BiH koju odlično poznaje.

- Ambicije Budućnosti u novoj sezoni su što bolji plasman na tabeli bez pritiska i obaveze plasmana u Premijer ligu. Uprava kluba radi odličan posao oko infrastrukture na stadionu i to je za ovu sezonu prioritet i podržavam ih u tome. Jer, ući, pa igrati na tuđim terenima definitivno nije rješenje. Također, plan je kao i u prošloj sezoni plasirati mlade igrače iz našeg omladinskog pogona, kao što je bilo i prošle sezone u kojoj je devet juniora nastupilo za prvi tim i bez problema su izborili nastup u omladinskoj Premijer ligi. Nismo puno mijenjali tim, doveli smo samo neophodne igrače na deficitarnim mjestima, dok ćemo popuniti kadar sa našim naprednim juniorima i kadetima, rekao je Bošnjaković.


GOŠK favorit

Bošnjaković GOŠK smatra jedinim pravim kandidatom za plasman u Premijer ligu.

- Glavni i jedini kandidat za ulazak u Premijer ligu je GOŠK. Prošle godine nisu uspjeli, mislim da ove godine nemaju ozbiljnog konkurenta. Dobro se pojačala i Zvijezda iz Gradačca, standardno dobri su TOŠK i Bratstvo, tako da se radujemo skorom početku prvenstva, rekao je naš sagovornik.

U Premijer ligi smatra da će se četiri - pet klubova boriti za naslov prvaka.

Premijer liga nastavlja trend iz prošle sezone gdje se nastavljaju krize u pojedinim klubovima, negdje finansijske, negdje organizacione, tako daće se u borbu za Kup, prvenstvo i Evropu boriti četiri - pet klubova. Tu prvenstveno mislim na Sarajevo, Zrinjski, Borac, Velež i Tuzla City, smatra Milenko.

Nema sistema

Ranu eliminaciju skoro svih bh. klubova iz Evrope Bošnjaković je objasnio sljedećim riječima:

- Evropski fudbal je još daleko od većine naših klubova. Mi imamo talentovane fudbalere, ali očigledno da još mnogo toga utiče na uspjeh u evropskim takmičenjima. Nije to više ni do novca, nemaju ga puno više ni na Malti, Farskim Otocima ili San Marinu. Bez sistemskog i planskog rada od najmanjih uzrasta do prvog tima nema uspjeha. U svakom slučaju veliki respekt za Zrinjski i trenera Jakirovića na rezultatima uz želju da što dalje prođu u Evropi i da na najbolji način reprezentuju bosanskohercegovački fudbal, rekao je trener Budućnosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.