FUDBALSKE LEGENDE

Safet Sušić za "Avaz": Džeko, Pjanić i društvo su napravili veliku stvar za BiH

Nisam bio u prilici da direktno gledam prijenos utakmice iz Zenice, nego samo kombinovani prijenos sinoćnjih utakmica Lige nacija, rekao je Pape

Safet Sušić. Arhiva

Piše: G. Šumar

24.9.2022

Nekadašnji selektor naše fudbalske reprezentacije, legendarni Safet Sušić (67), kako je izjavio za portal „Avaz“, sretan je zbog sinoćnje pobjede (1:0) nad Crnom Gorom, s kojom je naš državni tim osigurao prvo mjesto u B3 grupi Lige nacija.


Velika stvar

- Nisam bio u prilici da direktno gledam prijenos utakmice iz Zenice, nego samo kombinovani prijenos sinoćnjih utakmica Lige nacija, rekao je Pape, koji nakon uspješne igračke i trenerske karijere živi u Parizu, te dodao:

- Uglavnom su prikazivali utakmice grupe A, Italija - Engleska (1:0) i Njemačka – Mađarska (0:1), ali su se s vremena na vrijeme uključivali i u direktan prijenos utakmice iz Zenice... Vidio sam naš gol, ali i još nešto malo, jer jako rijetko su uključivali naš meč. Naravno, ulog je bio veliki - dobra stvar je što smo kolo prije kraja takmičenja osigurali plasman u viši rang – Ligu A, ali i plasman u baraž Evropskog prvenstva 2024.

Na konstataciju da nije zanemariva ni premija UEFA-e (3 miliona eura - po 1,5 miliona za učešće i osvojeno prvo mjesto), nekadašnji selektor „Zmajeva“ dodaje:

- Naravno, Džeko, Pjanić i društvo su napravili veliku stvar za Bosnu i Hercegovinu. Zaista. Vidim da su komentari pozitivni i šta drugo kazati, nego: Čestitam svima na uspjehu... E sad, dobro bi bilo da imamo malo sreće i u žrijebu kvalifikacija za sljedeće Evropsko prvenstvo. Međutim, velika je stvar što smo u drugom šeširu, odnosno drugoj jakosnoj grupi, jer velika je razlika kad si u drugom, trećem ili četvrtom šeširu – analizira najuspješniji selektor naše reprezentacije.

Također, u svom bh. sivilu, koje kreiraju nesposobni političari – od prljave izborne kampanje do zakazivanja prijateljske utakmice sa Rusijom (19. novembar – St. Peterburg), Bosanci i Hercegovci su gladni pobjeda i radosnih vijesti.

- Pratim sve... No, ne vjerujem da će se odigrati ta utakmica u Rusiji. Ne, ne vjerujem da se ta utakmica može odigrati. Nema smisla, istakao je Sušić.


Dobio drugog unuka

Kada je u pitanju nastavak trenerske karijere, Pape naglašava da više ne razmišlja o novim angažmanima.

- Ako nešto bude, bude... Ali, sad zasada nema ništa interesantno. Imao sam neke ponude koje me nisu interesovale – iz Maroka, Tunisa, Alžira...

I za kraj Pape dodaje i ovo:

- Nedavno sam dobio još jednog unuka, prije tri sedmice... Ovaj put od kćerke - prvi je bio od sina. Tako da sve je super – zaključio je radosni Pape.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.