SLUČAJ TREBINJE

Udruženje sportskih novinara BiH: Pozivamo HŠK Zrinjski da zaustavi i opozove hajku na medije

Nakon tučnjave članova stručnog štaba HŠK Zrinjski i igrača FK Leotar oba kluba kao najvećeg krivca izdvojili medije koji su prenjeli nedvojbene činjenice potkrijepljene video zapisima i izvodima zvaničnih dokumenata N/FSBiH

Nemile scene iz Trebinja. Screenshot

Piše: G. Š.

18.10.2022

Udruženje sportskih novinara Bosne i Hercegovine objavilo je saopćenje u kojem želi skrenuti pažnju na anomalije u bh. sportu kojima svakodnevno svjedočimo.

- Posljednju je naša javnost imala priliku da primjeti prije dva dana, piše u sapćenju Udruženje sportskih novinara Bosne i Hercegovine, koje prenosimo u ciojelosti: 


Odnos prema novinarima

- Naime, nakon tučnjave članova stručnog štaba HŠK Zrinjski i igrača FK Leotar oba kluba kao najvećeg krivca izdvojili medije koji su prenjeli nedvojbene činjenice potkrijepljene video zapisima i izvodima zvaničnih dokumenata N/FSBiH.

Ovim putem ispred Udruženja sportskih novinara BiH želimo pozvati HŠK Zrinjski da zaustavi i opozove hajku na medije koji su "krivi zato što su radili svoj posao". Nogometnog šampiona BiH podsjećamo da bi bilo kakve prijetnje ili onemogućavanje rada novinarima imale višestruke posljedice ne samo po integritet i ugled sportskog takmičenja i samog kluba, višestrukog prvaka BiH, već i po cjelokupno bh. društvo koje je u ovom trenutku od strane međunarodne zajednice okarakterisano kao nedovoljno otvoreno prema različitim medijskim izvješavanjima.

Sportske radnike iz HŠK Zrinjski želimo podsjetiti da je upravo odnos prema novinarima i uvažavanje njihove slobode izvještavanja jedan od osam prioritnih koraka istaknutih u preporuci kandidatskom statusa Bosne i Hercegovine za prijem u Evropsku Uniju. U preporuci koja bi mogla odrediti budućnost naše zemlje među osam ključnih stavki stoji i obaveza svih subjekata da će "garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima".

Stoga se nadamo da će HŠK Zrinjski iznaći snage da među svojim redovima pronađe i koriguje razloge za incident u Trebinju, a svim sportskim novinarima bez selektiranja podobnih i onih koji to nisu, obezbijedi siguran ambijent za rad i izvještavanje, bez etiketiranja i prebacivanja odgovornosti za posljedice postupaka koje su činili njihovi uposlenici.


Indolentni i nezainteresovani stav Komiteta za medije N/FSBiH


Sportski novinari ne bi trebali raditi strahujući da li će se njihov izvještaj dopasti klubovima i da li će zbog prenošenja činjenica snositi posljedice i biti označeni poželjnom metom huliganskih napada. Očekuje se konkretna akcija svih organizacija koje prate rad sportskih novinara

Udruženje sportskih novinara u Bosni i Hercegovini doživjelo je još jedno u nizu razočarenja zbog indolentnog i nezainteresovanog stava Komiteta za medije N/FSBiH koji ni nakon ove posljednje hajke na medije nije našao za shodno da se ispred Saveza očituje i zaštiti kolege radi kojih (Komitet) i postoji. Nadamo se da će kolege iz Komiteta za medije pronaći vremena da se posveti zaštiti novinara na terenima Premijer lige BiH nakon što riješe prioritetna pitanja kao što je, izmežu ostalog, i njihov besplatan odlazak na gostujuće utakmice fudbalske reprezentacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.