SVJETSKO PRVENSTVO 2022

Tuka iščekuje Mundijal u Kataru: Ne sumnjam da će to biti na zavidnom nivou

Meni je jako žao što mi kao Bosna i Hercegovina nemamo svog predstavnika, što se naša reprezentacija nije plasirala, što nemam priliku ono da srcem navijam za svoju reprezentaciju, rekao je Tuka

Tuka: Naravno da ću pratiti Svjetsko prvenstvo. Press služba

E. Ć.

23.10.2022

Dok se u Državi Katar vrše posljednje pripreme za održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva, koje počinje za manje od mjesec dana, a iz svijeta stižu pohvale na ogroman trud domaćina kako bismo bili svjedoci jednog uistinu velikog sportskog događaja, prijatelji sporta iz svih dijelova naše planete upućuju sportske pozdrave prema Dohi i pozivaju na praćenje utakmica Mundijala koji će se po prvi put održati na Bliskom istoku.

Među njima su i neki od najuspješnijih bosanskohercegovačkih sportaša. Nakon Lane Pudar, svoju poruku uputio je i Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački i europski atletičar u svojoj disciplini, te viceprvak svijeta na 800 metara.


Amel Tuka upravo je sa Svjetskog prvenstva u Dohi donio srebrenu medalju za Bosnu i Hercegovinu.

- Naravno da ću, ako Bog da, pratiti Svjetsko prvenstvo (SP) koje će se održati u Kataru. Pogotovo jer se radi o fudbalu, najpopularnijem sportu kojeg svi volimo i pratimo. Jedva čekamo zanimljive utakmice, zanimljive duele... - rekao je Tuka.

Budući ima iskustva sa Svjetskog prvenstva u atletici, Tuka apsolutno vjeruje da će SP Katar 2022. biti „na jednom vrhunskom nivou“.

- Koliko sam pratio i u medijima, stvarno su doveli najbolje stručnjake iz svih segmenata, da naprave svjetski događaj i da budu nezaboravni domaćini, kao što su bili kad smo imali Svjetsko prvenstvo u atletici. Tako da ne sumnjam da će to biti na jednom stvarno zavidnom nivou - dodao je Tuka, koji ne krije svoje oduševljenje Katarom kao zemljom.

Vjeruje, također, da će svi osjetiti veliko gostoprimstvo i ljubaznost stanovnika Katara, nacije „koja želi da napreduje u svemu, pa tako i u sportu“, te da budu „rame uz rame sa najboljima“.


- Meni je jako žao što mi kao Bosna i Hercegovina nemamo svog predstavnika, što se naša reprezentacija nije plasirala, što nemam priliku ono da srcem navijam za svoju reprezentaciju - kaže Amel Tuka, te ističe:

- Želim svim građanima proučiti da uživaju u sportu. Sigurno će ovo biti kvalitetno Svjetsko prvenstvo, kvalitetne utakmice. Da uživaju, da se opuste u tom periodu odigravanja Svjetskog prvenstva. Da gledaju najbolje igrače. Da navijaju za reprezentacije koje simpatišu, koje vole. Svu sreću želim Kataru u organizaciji, u svemu.

Trideset dvije reprezentacije iz cijelog svijeta takmičit će se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu od 20. novembra do 18. decembra.

FIFA je i ovih dana ponovila da će Katar pripremiti najbolje izdanje FIFA Svjetskog prvenstva ikada.

Predsjednik Medicinskog komiteta FIFA-e dr. Michel D'hooghe izjavio je ovog vikenda u intervjuu za belgijsku radio stanicu RTBF da je Katar spreman učiniti sve što je u njegovoj moći da Svjetsko prvenstvo bude održano na najbolji mogući način. Stoga vjeruje „da će svijet biti svjedok velikog događaja“.

Šezdeset i četiri utakmice odigrat će se na osam stadiona, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva.

Svaki stadion imat će zabavnu i zonu za navijače. Nakon Svjetskog prvenstva, Katar će donirati 170.000 sjedišta državama kojima je potrebna sportska infrastruktura, u saradnji s FIFA-om.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.