UEFA

Hrvati ruše stadion Maksimir: Uskoro počinju građevinski radovi

U UEFA raspolažu vjerodostojnim informacijama kako Plenkovićeva Vlada zaista ozbiljno kreće u taj projekt, čim se za njega stvori zakonski okvir

Stadion Maksimir. GNK Dinamo Zagreb

G. Š.

2.11.2022

Najveći zagrebački fudbalski stadion Maksimir trebao bi uskoro biti srušen. Informaciju je objavio "Večernji list", koji se poziva na izvore direktno iz UEFA.

Dva nova stadiona

U UEFA raspolažu vjerodostojnim informacijama kako Plenkovićeva Vlada zaista ozbiljno kreće u taj projekt, čim se za njega stvori zakonski okvir. Budući stadion u Maksimiru bit će kapaciteta 32.000 mjesta. Postojeći objekat bit će srušen, a u sklopu stadiona trebao bi, po Dinamovoj želji, biti izgrađen hotel s četiri zvjezdice. Prema informacijama kojima raspolaže Nion, priprema dokumentacije za taj projekt trebalo bi da bude završena do kraja 2023. godine, te bi tokom 2024. godine mogli početi građevinski radovi.

Dinamo će tako i sljedeću evropsku sezonu igrati na poluupotrebljivom Maksimiru. U pomenutom tekstu se dodaje da je u toku priprema dokumentacije za zamjenski projekat, odnosno drugi stadion čiji kapacitet bi bio 12.000 mjesta i čija bi izgradnja trajala devet mjeseci.

Osim dva stadiona, u Zagrebu bi se gradio i kamp HNS-a, gdje bi bilo i novo sjedište Saveza. Infrastrukturni poduhvat uključio bi i nove stadione u Šibeniku, Zadru i Koprivnici s po osam hiljada mjesta, te postavljanje krovova na stadionima u Puli, Rijeci i Varaždinu.


Obnova Poljuda

Također, Vlada Hrvatske je spremna i da finansira obnovu stadiona Poljud u Splitu. Ugrubo, vrijednost cjelokupnog investiranja u stadione trebalo bi da iznosi oko 120 miliona eura, a u njoj bi učestvovao i Hrvatski nogometni savez, odnosno UEFA putem svoga "HatTrick" programa. U UEFA kažu kako HNS iz tog programa "može povući i 20-ak miliona eura za nekoliko narednih godina.

Uglavnom, u UEFA čvrsto vjeruju Plenkovićevim najavama, kao i spremnosti za saradnju gradonačelnika Zagreba Tomaševića, za kojeg kažu da je "pravi dinamovac i da zaista želi da pomogne". Direktor Nacionalnih asocijacija u UEFA Zoran Laković u svom je izlaganju kazao kako je krovna organizacija spremna da u Hrvatsku pošalje svoje ljude iz arhitektonske struke kako bi, bez ikakve naknade, mogli da svojim znanjem i idejama pomognu novim infrastrukturnim projektima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.