JOŠ 12 DANA DO SPEKTAKLA

Mehmed Baždarević i Amar Osim poručuju: Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će perfektno

Iako nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, nažalost, neće biti učesnik Svjetskog prvenstva Katar 2022. godine, sportski pozdravi i lijepe želje Bosanaca i Hercegovaca svakodnevno stižu u Dohu

Baždarević i Osim. Avaz

Piše: G. Š.

8.11.2022

Do početka Svjetskog prvenstva u nogometu, koje će se od 20. novembra od 18. decembra ove godine održati u Kataru - po prvi put u jednoj arapskoj zemlji, ostalo je još 12 dana.




Divni stadioni

Iako nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, nažalost, neće biti učesnik Svjetskog prvenstva Katar 2022. godine, sportski pozdravi i lijepe želje Bosanaca i Hercegovaca svakodnevno stižu u Dohu, uporedno sa sve češćim pohvalama domaćinima sa brojnih svjetskih adresa na svemu što je učinjeno od dodjele domaćinstva Mundijala 2010. godine.

Posebnu pažnju ovom događaju, jasno, posvećuju treneri koji su tokom karijere radili u Kataru, među kojima su dva istaknuta imena: Mehmed Meša Baždarević, bivši selektor „Zmajeva“, i Amar Osim, trener FK Velež.

- Žao mi što naša reprezentacija nije izborila odlazak tamo. Katarani su napravili divne stadione, divnu infrastrukturu i perspektivu da ovo Svjetsko prvenstvo bude jedan veliki događaj, reći će, uz ostalo, Meša Baždarević, legenda bh. nogometa.

Dodao je da očekuje „jedno lijepo Svjetsko prvenstvo“.

- Moje iskustvo je izuzetno dobro. Radio sam dvije i pol godine (u Kataru) i dan danas imam kontakt sa tim ljudima. Mislim da trebamo učiniti sve da pomognemo Kataru, jer su puno uložili ne samo novca nego i života i energije i svega. Da im pomognemo, koliko možemo, da ostvare svoj san, to jeste jedno veliko fudbalsko takmičenje. Na nama svima koji živimo, radimo i volimo (Katar) je zadatak da im pomognemo da ostvare jedno takmičenje kakvo do sada nije bilo, naveo je Baždarević, koji je tokom razgovora nosio trenerku reprezentacije Katara.

Amar Osim, vodio je između 2014. i 2016. godine katarski klub Al Kharaitiyat Sport. Kaže da očekuje perfektnu organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva.

„Najteži dio je bio dobiti Svjetsko prvenstvo uopšte u konkurenciji ostalih zemalja koje imaju puno više iskustva i puno bolju infrastrukturu, vjerovatno i puno su veći od Katara. Kad su oni uspjeli dobiti u takvoj konkurenciji Svjetsko prvenstvo, ja uopšte ne sumnjam da će oni, uz sredstva s kojima raspolažu, napraviti to na nekakvom nivou - koji je sjajan, podvukao je Osim.


Još 12 dana do početka Mundijala u Kataru. Twitter

Imaju ideju, cilj, viziju

Prisjeća se da je bio u Kataru u vrijeme organizacije Svjetskog rukometnog prvenstva, te da je sve bilo uistinu perfektno.

- Tako da ne sumnjam da će i ovo Svjetsko nogometno prvenstvo sa 32 ekipe, koje traje 28 dana - biti perfektno! Bez obzira što je to mala zemlja, što će se sve održavati unutar 40-50 kilometara, i stadioni, i hoteli, i tereni za trening... Ali, oni (u Kataru) imaju ideju, imaju cilj, imaju viziju. Oni će to napraviti kako treba, u to sam ubijeđen. Što se tiče organizacije samih utakmica, što se tiče terena, stadiona, logistike, vjerujem da će to biti jako dobro organizovano, uvjeren je Osim.

Nadalje, prema riječima Baždarevića, u Kataru iznimno vole sport, vole nogomet.

- Bio sam prisutan kada su dobili Svjetsko prvenstvo, ne znam da li bi nešto drugo toliko obradovalo taj narod i tu mladost, kao što je bilo dobivanje Svjetskog prvenstva 2010. Prema tome, oni ulažu puno... Kroz historiju, Katar je uvijek bio uz nas. U sportskom, fudbalskom životu. Pogmoli su koliko su mogli. Zato mislim da je naša zadaća koliko možemo i šta možemo da pomognemo, da uradimo sve na popularizaciji, ako treba organizovanje onog što budemo mogli da mi uradimo - da svi doživimo jedno Svjetsko prvenstvo koje neće biti slično onim prethodnim, istakao je Baždarević.

Amar Osim je pozvao građane Bosne i Hercegovine da prate Svjetsko prvenstvo.

„Na državnoj televiziji (BHRT), naravno, jer će biti finih komentatora, bit će finih emisija oko tog Svjetskog prvenstva. A i kvalitet fudbala, obzirom na Svjetsko prvenstvo, uopšte neće doći u pitanje. To je najveća smotra fudbalska, gdje će učestvovati reprezentacije sa svih kontinenata, gdje će se imati šta vidjeti... Ako neko ima priliku, eventualno neku kartu dobije, za bilo koju utakmicu, bilo bi lijepo posjetiti Katar. Pogotovo što imamo bezvizni režim, možemo ući tamo bez ikakvih problema. Ima se šta vidjeti, definitivno, a novembar i decembar su najbolji mjeseci za posjetiti Katar, jer je klima perfekta i toplo preporučujem, poručio je Osim.


Predanost Katara

Trideset dvije reprezentacije iz cijelog svijeta takmičit će se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu od 20. novembra do 18. decembra.

Svjetska nogometna organizacija (FIFA) u više navrata je izrazila očekivanja da će Svjetsko prvenstvo u Kataru biti najbolje do sada. Među ostalim zemljama svijeta Kanada je jučer pozdravila „predanost Katara organizaciji prvog Svjetskog prvenstva u nogometu s neutralnom emisijom ugljika, pohvalivši odluku Međunarodne nogometne federacije (FIFA) da odabere Katar za organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu 2022“.

Šezdeset i četiri utakmice odigrat će se na osam stadiona, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva. Svaki stadion imat će zabavnu i zonu za navijače. Nakon Svjetskog prvenstva, Katar će donirati 170.000 sjedišta državama kojima je potrebna sportska infrastruktura, u saradnji s FIFA-om.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.