MUNDIJAL 2022.

Ekvador posljednja reprezentacija koja je objavila spisak za SP

Alfaro se oslonio na iskusne igrače

Ekvador je u grupi A s Katarom, Nizozemskom i Senegalom. TWITTER

A. V.

15.11.2022

Ekvadorski selektor Gustavo Alfaro posljednji je koji je objavio spisak među sudionicima Svjetskog prvenstva u Kataru, a na njemu nema Bajrona Kastilja (Byron Castillo), koji je bio u središtu kontroverze oko njegove nacionalnosti koja je prisilila Sportski arbitražni sud da riješi spor koji su pokrenuli savezi Čilea i Perua, koji se nisu kvalificirali.

Bajron Kastiljo je, naposljetku, rođen u Kolumbiji 1995., no sportsko pravosuđe potvrdilo je učešće Ekvadora na Svjetskom prvenstvu koje je osporio Čile i Peru jer su ga ekvadorske vlasti vodile kao državljanina Ekvadora.

Ekvadorski fudbalski savez (FEF) morat će platiti kaznu od 100.000 švicarskih franaka (100.650 eura) jer su "datum i mjesto rođenja" koji se pojavljuju na putovnici Bajrona Kastilja za njegovu registraciju u FIFA-i "netačni", a nacionalna selekcija dobila je tri kaznena boda, s kojima će započeti kvalifikacijsku kampanju za Svjetsko prvenstvo 2026.

Izostanak Kastilja, koji je igrao osam južnoameričkih kvalifikacija i posljednje prijateljske utakmice Ekvadora, je iznenađenje. FEF nije precizirao razloge zašto je defanzivac, koji se povrijedio u posljednjoj prijateljskoj utakmici protiv Iraka, isključen iz sastava.

Argentinac Gustavo Alfaro logično se oslonio na svoje iskusne igrače, napadača Fenerbahčea Enera Valensiju (Enner Valencia), veznjaka meksičkog kluba Leon Anhela Menu (Angel) i golmana koji igra u Kvitu - Aleksandra Domingeza (Alexander Dominguez).

Pozvao je i mlade igrače koji igraju u Evropi - Gonzala Plata (Valjadolid), Moisesa Kaiseda (Brajton) i Pjera Hinćapija (Bajer Leverkuzen).

Ekvador, koji će igrati na svom četvrtom Svjetskom prvenstvu nakon što je završio na 4. mjestu u južnoameričkim kvalifikacijama, nalazi se u grupi A. Igrat će prvu utakmicu u nedjelju protiv domaćina Katara, zatim će se sučeliti s Nizozemskom 25. novembra i Senegalom 29. novembra.

Spisak Ekvadora za SP

Golmani: Aleksander Domingez (LDU Kvito), Ernan Galindes (Aukas), Moises Ramires (Independijente del Vale)

Odbrana: Pervis Estupinjan (Brajton), Anhelo Presijado (Genk), Dijego Palasios (Los Anđeles), Vilijam Pačo (Antverpen), Feliks Tores (Santos Laguna), Pjero Inkapije (Bajer Leverkuzen), Džekson Poroso (Troa), Ksavijer Areaga (Sjetl Saunders), Robert Arboleda (Sao Paulo)

Vezni red: Karlos Gruezo (Augzburg), Jegson Mendes (Los Anđeles), Hose Sifuentes (Los Anđeles), Moises Kaisedo (Brajton), Alan Franko (Taljeres), Anhel Mena (Leon), Gonzalo Plata (Valjadolid), Jeremi Sarmijento (Brajton)

Napad: Mihael Estrada (Kruz Azul), Ener Valensija (Fenerhabče), Đorkaef Reasko (Njuels Old Bojs), Kevin Rodrigez (Imbabura), Ajrton Presijado (Santos Laguna), Romario Ibara (Pačuka)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.