SVJETSKO PRVENSTVO 2022

Svjetski čelnici koji su prisustvovali otvaranju Mundijala: Erdoan, Putinov pomoćnik, Gutereš, saudijski prijestolonasljednik...

Svečana ceremonija održana je na stadionu Al Bajt, pred 60.000 gledatelja, a njome je vodio holivudski glumac i oskarovac Morgan Frimen

E. Ć.

20.11.2022

Sa tribina Al Bajta. Twitter

Svjetsko prvenstvo u fudbalu danas je i zvanično počelo, a sve je oduševila svečana ceremonija koja je bila zaista spektakularna.

 Katar je na organizaciju prvenstva uložio oko 200 milijardi dolara, a domaćini su se pobrinuli da otvaranje Mundijala bude upamćeno po sjajnoj zabavi.

Svečana ceremonija održana je na stadionu Al Bajt, pred 60.000 gledatelja, a njome je vodio holivudski glumac i oskarovac Morgan Frimen (Freeman). 




Zvanično je predstavljena i maskota Mundijala u Kataru, duh La'eeba. La'eeb je arapska riječ koja znači super - vješt igrač. Spektakularnoj ceremoniji prisustvovali su i brojni čelnici svjetskih zemalja.

Na tribinama je bio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, vladar Dubaija Šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum, glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš (GuterreS), kao i predsjednici Egipta Abdel Fatah el-Sisi i njegov alžirski kolega Abdelmađid Tebun.



Prisutni su bili i Kralj Abdulah II bin Hussein od Hašemitske Kraljevine Jordan, predsjednik Palestine Mahmud Abbs, predstavnik emira Kuvajta prijestolonasljednik Šeik Mishal Al Ahmad Al Jaber Al Sabah.

Priliku da uživaju na ceremoniji sa tribina imali su i predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni), potom predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah (Thomas Bach), ali i pomoćnik ruskog predsjednika Igor Levitin.

Podsjećamo, u Katar, na ceremoniju otvaranja Mundijala, je stigla i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.