SVJETSKO PRVENSTVO

Refik Šabanadžović za "Avaz": Za Hrvatsku i Srbiju je uspjeh ako prođu grupu

Francuska, Brazil i Argentina su glavni favoriti za naslov, smatra legenda jugoslavenskog fudbala

Šabanadžović: Nadam se da ćemo uživati. RAS Srbija

Piše: A. Vatreš

21.11.2022

Svjetsko fudbalsko prvenstvo zvanično je otvoreno jučerašnjom utakmicom između domaćina Katara i Ekvadora, a pravi spektakl tek slijedi.

Finansijska strana

Mundijal u Kataru specifičan je po tome što se održava usred sezone, što do sada nikada nije bio slučaj. To je naišlo na osudu većeg dijela javnosti, a na njihovoj strani je i legenda jugoslavenskog fudbala Refik Šabanadžović (57).

- Uvijek je bilo da se ljeti održavaju ta Svjetska prvenstva. To je taj vremenski period kad se možeš pripremiti nakon završetka sezone u klubovima. Sad je ovo u jeku sezone, faktički se prekidaju ta prvenstva i ide se na Svjetsko prvenstvo. Uz to dolaze i povrede i svašta nešto. Ljeti je bila veća pauza, atraktivniji je bio period i za gledanje utakmica... Znamo da su sada neke utakmice u 11 sati, radno je vrijeme i sigurno da zbog tog vremenskog perioda nije idealan termin. Međutim, odlučila je ta finansijska strana – rekao je za “Dnevni avaz” Šabanadžović, koji je 1990. godine s reprezentacijom bivše Jugoslavije nastupio na Svjetskom prvenstvu u Italiji.

Kada su favoriti za naslov u pitanju, Šabanadžović je izdvojio tri reprezentacije.

- Meni su Francuska, Brazil i Argentina glavni favoriti. Tipujem na njih. Imaju najbolje igrače i mislim da će voditi glavnu riječ. Uvijek bude iznenađenja, vidjet ćemo šta će se dešavati – istakao je Šabanadžović.

Potencijalna iznenađenja

Zanimljivo će biti vidjeti šta mogu napraviti naši susjedi – Hrvatska i Srbija.

- Hrvatska i Srbija imaju dobre reprezentacije. Uspjeh je da se prođe prvi krug, ali bi oni mogli biti među potencijalnim iznenađenjima. Puno igra ulogu taj žrijeb, koji je sigurno lakši za Srbiju – kazao je Šabanadžović i nastavio:

- Hrvatska je na čelu sa Zlatkom Dalićem pokazala da može na prethodnim šampionatima. Piksi (Dragan Stojković op.a.) je, s druge strane, ulio to samopouzdanje koje je falilo Srbiji. Sjećamo se dobro da je rekao da će se plasirati bez obzira što su imali Portugal u grupi. I oni imaju dobre šanse, ali je najbitnije da prođu grupu.

Spomenuo je na kraju i još jednu reprezentaciju, koju nikada ne treba otpisivati.

- Uvijek iskoči neka reprezentacija. Ne smijemo zaboraviti ni Njemačku koja uvijek igra dobro na svjetskim prvenstvima, što je bio slučaj i na Mundijalu 1990. kada sam ja igrao – zaključio je Šabanadžović.

Igrači nisu spremni

Brojni igrači i zvijezde propustit će Mundijal zbog povreda, a prema mišljenju legende Željezničara i Crvene zvezde razlog za to je upravo taj žestok tempo utakmica.

- Vratimo se unazad sedam dana. Znamo da su u Engleskoj utakmice svako dva-tri dana. Isto je i u ostalim ligama petice. Imali smo i Ligu prvaka, evropske utakmice i normalno da dolazi do zamora. Ako igrate svako dva-tri dana sigurno da igrači nisu sto posto pripremljeni za Svjetsko prvenstvo. Međutim, rekli smo već da taj finansijski efekat ima glavnu riječ. Nadam se ipak da ćemo uživati. Ima atraktivnih i dobrih reprezentacija. Ako išta, igrači će biti u formi jer dolaze iz jeka sezone – smatra Šabanadžović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.